Nyitólap > Ajánló >

Lovas és ló ábrázolás a magyar képzőművészetben

Negyven művész félszáz alkotása

Több, mint negyven művész félszáz alkotása mutatja be a művészek világát ősidők óta foglalkoztató ló és ember közötti kapcsolatot a Keszthelyi Festetics kastélyban.

A Festetics családhoz mindig szorosan kapcsolódott a lótenyésztés és a magyar lovas kultúra öregbítése. A család jeles személyei közül is kiemelkedő szerepet töltött be Festetics Tasziló, aki a magyar lótenyésztés fellegvárát teremtette meg Keszthely – Fenékpusztán és a magyar lótenyésztésnek nemzetközi hírnevet is szerzett.

Tevékenysége során ugyanis Európa lóversenypályáin számos saját tenyésztésű lova futott. Ezért is találkozhat a látogató a Helikon Kastélymúzeum állandó kiállításának megtekintése során számos a lovakhoz és a lóversenyzéshez kapcsolódó relikviákkal.


50 alkotás, 40 művész, 40 látásmód

Ez a témakör egy rendkívül magas szintű és változatos összeállítású képzőművészeti kiállítással bővült, amely a lovak világát ábrázolja a művészek sajátos megközelítésén keresztül.

Félszáz alkotás mutatja be a ló és az ember kapcsolatát, – amely ősidők óta foglalkoztatja a művészek világát - különböző technikák és látásmódok alkalmazásával. A kiállítás anyagát több mint negyven művész munkáiból válogattuk össze, olyan jelesalkotók szerepelnek köztük - a teljesség igénye nélkül - mint Lotz Károly, Somogyi József,Szőnyi István, a Vastagh Család.

A Magyar Nemzeti Galéria anyagából készült kiállítás már bemutatásra került Ausztriában és Szlovéniában is, ahol nagy sikertaratott a látogatók körében, és a hazai közönség körében is osztatlan elismerésre talált.

A kiállítás július 1 és augusztus 31 között 9-18 óra között, szeptember 1-től pedig hétfő kivételével 10-17 óra között fogadja a látogatókat.

A Hintómúzeumot se hagyja ki

Ha pedig úgyis Keszthelyen jár, ne mulassza el megnézni a Kastélymúzeum kocsikiállítását, amely a Postamúzeum Száz év postacsomagjai címû tárlatával gazdagodott.

A postán szállított csomagokat, pakkokat a kariol- és a tárkocsik rakományát ismerheti meg, és betekinthet tartalmukba is úgy, ahogyan azt a csomagjegyzékek megőrízték.