Nyitólap > Ajánló > OTP Bank Lovas Világkupa 2008 >

Jean-François Pignon

Az ember, akinek specialitása, hogy feláll szabadon vágtázó lovainak hátára. Aki autodidakta módon sajátította el a természetes lókiképzést. Akinek bemutatói európa szerte hatalmas sikert aratnak. Ki is az a Jean-François Pignon?

2008 december 3, szerda

Emberünk 1968 december 18.-án született a nyugat Franciaországbeli Chalones sur Loire városában. Idén lesz 40 éves, és immár több, mint 24 éve szórakoztatja produkcióival egyre gyarapodó közönségét.

Családja 6 éves korában költözött a DrÔme régióba. Harmadik fiúként, öt testvér között nőtt fel, szegény körülmények között, de érzelmekben és élményekben gazdag családban.

Kamasz korában nem foglalkozott különösebben a sporttal - a foci és a futás érdekelte valamennyire. Aztán egy új jövevény teljesen felforgatta életét: Az apja, André egy Gazelle nevű egyéves kancacsikóval ajándékozta meg.

A fiú és az egyéves csikó között azonnal különleges kapcsolat alakult ki. Órákat játszottak, még iskolába is együtt mentek. Jean-Francois, bár nem tudott róla, a lókiképzés természetes útjára lépett.

Pignon Brüsszeli bemutatója

A lovazás lett az élete: létrehozott egyik testvérével egy vállalkozást, mellyel lovas akrobata szerepet vállaltak különféle lovas-bemutatókban, valamint egy Tell Vilmosról készült filmsorozat több epizódjában is szerepeltek.

1987-ben egy francia élményparkban léptek fel. Mikor visszatértek a lovas show-k világába, egy új taggal gyarapodott a csapat: megszületett Salsa, Gazelle lánya.

1991-ben Jean-Francois első alkalommal mutatott be Avignon-ban egy olyan programot, „Cheval Passion” címmel, ahol a lovain semmilyen szerszám nem volt. Ez indította el a siker útján: sorra érkeztek felkérések a világ leghíresebb lovas fesztiváljairól, Veronából, Párizsból, valamint lovas versenyekről, találkozókról.

Ebben az időben a testvérek útjai különváltak. Jean-François 1993 óta lép fel külföldön is, legtöbbször Németországban, ahol a közönség lelkesen fogadja szabadon idomított lovait. A legnagyobb lovas eseményekre kap meghívást, Essenben az Equitana-n, a világ egyik legnagyobb nemzetközi lovas vásárán ötször lépett fel. Pályafutása során 15 országban tartott bemutatót, olyan nagyvárosokban, mint Berlin, Bécs, Zürich, Barcelona, Sevilla, Oslo, vagy London.

2003-ban már nyolc lóval lépett színpadra. Előadásait mindenekelőtt lovaira szabja, szinte elképzelhetetlen szintű bizalom épült ki közte és lovai között. Az utóbbi években arra is vállalkozik, hogy tudását megossza másokkal, bemutassa képzési módszerét a világ minden tájáról érkező tanítványainak.

A közelmúltban új előadást mutatott be Le Pardon (A megbocsájtás) címmel, amely nem más, mint egy lovas musical, francia musical színészek és nyolc zenész közreműködésével. A produkciót, mely az alkotó szerint a béke üzenetét van hivatva közvetíteni, eddig több, mint 100 000 ember látta.

Jean-Francois Pignon és szabadon dolgozó lovainak előadása színtiszta költészet, érzelem és humor. Idén először a Lovas Világkupán a magyar közönség is láthatja őket.