Nyitólap > Ló és egészség > Sérülések >

Akupunktúra lovaknak

A tüskék általában fájdalmat és kényelmetlenséget okoznak. Gypsynek, a lónak mégis enyhülést hoztak. Akupunktúra terápiával kezelték bokájának fertőzését.

A Science Daily nyomán

Gypsy bokagyulladását az állat csontozatát és immunrendszerét erősítendő, a hagyományos terápia mellett akupunktúrával is kezelte Dr. Mark Crisman, a Virginiai Egyetem nagyállatklinikájának professzora.

Az akupunktúra távol-keleti eredetű módszer, lényege, hogy apró tűket szúrnak be és mozgatnak a test bizonyos pontjain. A fájdalomcsillapításon kívül még egyéb gyógyulást segítő hatásai is vannak. Ezt az ősi módszert néhány évtizede az állatgyógyászat is alkalmazza.

Akupunktúrás kezelés - Dr Mark Crisman tűkkel szurkál egy lovat - Fotó: Virginia Tech

"Az akupunktúra biztonságos, és aránylag fájdalommentes kezelésnek bizonyult különféle állatbetegségek kezelésére" mondta Dr Crisman, aki már egy évtizede alkalmazza a terápiát lovakon. Napjainkban oktatásokat is tart olyan embereknek, akik szeretnék elsajátítani a módszert.

A Virginia-Mariland Térségi Állatorvosi Egyetemének oktatókórháza nem csak nagyméretű, hanem kis állatok számára is ajánlja ezt a kezelést. Bőrrendellenességek, izom és csontpanaszok, valamint idegrendszeri problémák kezelésére alkalmas a módszer.

Azon állatorvosoknak, akik szeretnék elsajátítani a módszert, egy képzésen kell részt venniük. Az egyetem képzését eddig négy állatorvos végezte el.

"Az akupunktura nem cseréli le a hagyományos gyógymódokat" mondja Dr Beverley Purswell, aki nemrég végezte el a képzést. "Viszont nagyszerűen kiegésszítője ezeknek a módszereknek."