Nyitólap > Ló és egészség > Sérülések >

Kézi komputertomográf lovak vizsgálatához

Egy nagytestű állatot CT-be tenni és ott jó helyzetbe forgatni nem kis kihívás, pedig náluk is szükséges néha ilyen vizsgálat. Egy Egyesült Államokbeli cég megoldást talált a problémára.

Az Ohio állambeli székhelyű Universal Medical Systems nagy tapasztalatokkal rendelkezik állatorvosi felhasználásra szánt komputertomográfok (CT) és mágnesesrezonancia módszerrel vizsgáló (MRI) berendezések előállításában, tisztában voltak tehát azzal, hogy egy lovat behelyezni egy ilyen berendezésbe, majd ott jó irányba forgatni nem egyszerű feladat.

A berendezés által készített háromdimenziós CT kép egy ló patájáról. A képen látható a harmadik újpercnél (piros nyíl) a kreatoma által okozott hiány.

"Nagytestű elaltatott állatot fizikailag is nehéz jó helyzetbe forgatni a vizsgálathoz, de az igazi kihívás a vizsgálat végén a műtőbe juttatni, ha a vizsgálat után arra van szükség." mondta el Midge Leitch, a Pennsylvaniai egyetem Állatkórházának orvosa, aki először használta az EQUUS One névre keresztelt berendezést.

Az első vizsgálatot egy 11 éves herélten végezték, keratómát, egy jóindulatú daganatot diagnosztizáltak a patáján. A CT segítségével választották ki a patának azt a területét, ahonnan a legkisebb károkozással hozzáférhető a daganat.

Eddig ezt a területet vagy röntgen vagy MRI segítségével próbálták megtalálni. Az röntgen elég nagy hibaszázalékkal mutatta meg a helyet, az MRI használata esetén viszont a lónak kellett hosszabb ideig altatásban maradnia.

"Most viszont nem a lovat kell a CT-hez vinni, hanem megoldható fordítva is. Ebben az esetben a vizsgálat mindössze 90 másodpercet vett csak igénybe." tette hozzá Leitch.

David Zavagno, az Universal Medical Systems elnöke szerint az EQUUS One egyszerűbbé teszi a vizsgálatokat, ráadásul jelentősen alacsonyabbak a működési költségei, mint egy hagyományos CT-nek. Kis helyen elfér, viszonylag könnyű, és akkumulátorról is működtethető.