Nyitólap > Ló és egészség > Sérülések >

Feltörte a nyereg a lovat

Megtörténik néha. Mit csináljunk, hogy ne törje fel, és mit, ha már megtörtént a baj?

Lovaglás előtt alaposan tisztítsuk meg a lovat, különösen odafigyelve a nyereg és a heveder alatti részekre. A heveder is legyen tiszta. Ha szennyeződések vannak beszorulva alá, azok is felsebzik a lovat.

Jó dolog, ha minden lónak saját nyerge/kantárja/nyeregalátétje/hevederje/stb-je van. Ez azért is fontos, mert ha mindig ugyanaz a nyereg van a lovon, akkor könnyű megjegyezni, hogy mennyire kell meghúzni a hevedert.

Nyergelés után mindig húzzuk ki a ló mellső lábait. Ezzel megakadályozzuk, hogy a ló bőre becsípődjön a heveder alá.

Nyáron figyeljünk oda, hogy olyan hevedert válasszunk, ami minél jobban szellőzik, mert az izzadtságon is csúszkálni kezdhet a nyereg.

Amikor nyergeljük a lovat, mindig figyeljünk oda, hogy a heveder szorosan legyen meghúzva. Erre lovaglás közben is érdemes odafigyelni - ha túl laza, csúszkálni kezd, és garantáltan feltöri a lovat.

A ló bosszúja - ha nincs rendesen meghúzva a heveder, tereplovaglás közben domboldalról lefele jövet könnyedén nyergestül a ló nyakába csúszhatunk. Onnan pedig csak a ló jóindulatán múlik, hogy leesünk-e a földre. Ha pedig ez megtörtént, sokszor előfordul, hogy a ló, ismervén az utat, úgy dönt, hogy hazamegy. Az erdei séta pedig fárasztó, és csak magunkat okolhatjuk érte.

Ha megtörtént a baj

A lovat érdemes pihenni hagyni, amíg a seb be nem gyógyul, és a szőr el nem kezd nőni a helyén. Ha nem így teszünk, feleslegesen kínozzuk, és a lovaglás sem lesz teljes élmény egy makacskodó lovon.

Amíg a ló pihen, érdemes szakemberrel megnézetni a nyerget is, és ha szükséges, elvégeztetni korrekcióját: kápaállítását, vagy a párnák tömését. A régi, feltörős nyereggel visszaszállva a lóra hasonló problémák elé nézhetünk, mint az első feltörés után.

A gyorsabb gyógyulás érdekében naponta legalább egyszer tisztítsuk ki a sebet sebfertőtlenítővel, például Betadin oldattal. (A gyógyulást leginkább az segíti, ha tiszta a seb, a különböző kenőcsök pedig jobbára csak eltömítik) A Neugramormon kenőcs gyorsítja a hámosodás folyamatát, tehát ezt is érdemes használni.