Nyitólap > Lovak >

Selle Français - Francia hátasló

Az anglonormann fajtát finomították angol telivérrel Franciaországban, hogy létrejöjjön ez az elegáns és igen sikeres sportló.

Fajtajellemzők

Feje finom vonalú, nyaka hosszú és elegáns Válla lejtős. Erőteljes test és hátsó lábak jellemzik.

Könnyen tanítható, gyors mozgású büszke ló. Leggyakrabban sportcélra használják: különösen díjugratásban eredményes, de versenyzésre és lovastusábra is alkalmas. Lovardákban oktató és hobbilóként is megállja a helyét.

Története


A fajtát 1958-ban ismerték el önállóként, az első méneskönyvet 1965-ben adták ki. A fajta alapját az angol telivér, az arab és az anglo-arab fajták adják. A törzsállomány összes példányának generációkra visszamenőleg nyilván van tartva a származása, a fajta egyike azon kevés melegvérű fajtának, amelynek nagyon kevés idegen vér csörgedezik ereiben.

A méneskönyvbe jelenleg az a ló kerülhet be, akinek mindkét őse Selle Français fajtájú, illetve az, akinek az egyik őse Selle Français, a másik pedig a francia szövetség által engedélyezett fajták egyike.

A fajta kialakításában legfontosabb szerepet az anglonormann ló játszotta, melyet a Norfolki ügetőlóval, illetve angol és arab telivérrel kereszteztek. A jelenlgi állomány 90%-a visszavezethető a középkori Normann hadilóra.

Három angol telivér játszott még jelentős szerepet a fajta kialakításában: Orange Peel, Rantzau és Ultimate. Neveik az összes ma élő példány ősei között szerepelnek.

A tenyésztésbe napjainkban is bevonnak más fajtájú lovakat, miáltal egy igazi többcélú ló jött létre.

Sikerét az is mutatja, hogy a 2002-es világkupán Selle Français lófajtából volt jelen a legtöbb példány: 22 díjugratásban, 8 lovastusában jeleskedett. A francia csapat 7 érméből 5-öt ilyen lovak szereztek.

Szervezetek

Méretek

marmagasság bottal: nincs megkötés

Szine: leggyakrabban gesztenyebarna, de nincs megkötés