Nyitólap > Lovak >

Illemkódex a lovaspályán

Ezeket a lovardai szabályokat minden lovasnak ismernie kell. És azért sem vertek még meg senkit, ha pályán lovaglás közben alkalmazta is őket.

A lovardai rend biztosítja, hogy a lovasok a pályákon egymás akadályozása nélkül tudjanak edzeni.

 • A lovaspályára történő belépés (fedett lovarda esetén az ajtó kinyitása) előtt a bejönni szándékozó lovas "Helyet kérek!" kiáltással jelzi szándékát a bennt lévőknek. A bennt tartózkodó lovas "Szabad!" válasza után léphet be biztonságosan a pályára. A lovarda elhagyásakor ugyanígy kell eljárni. Tehát jelezni kell a pályán kívül lévőknek, hogy hagyják szabadon az utat.

  Ez természetesen vonatkozik arra az esetre is, amikor a 47 éves, magát tapasztaltnak vélő lovas szeretne bejönni a pályára, ahol éppen egy 10 év körüli gyermek edz.

 • A felüléshez, leszálláshoz, heveder meghúzásához, illetve bármilyen célú megálláshoz a kör közepe, illetve a pálya középvonala az ideális hely.

  Még akkor is, ha csak "egy perc, amíg meghúzom a hevedert".

 • Az előttünk/mellettünk haladó lótól biztonságos, legalább egy lóhossznyi (2-2,5 méteres) távolságot kell tartani.
 • A lépésben lovagló, vagy pihenő lovasok a gyorsabb jármódokban közlekedők számára hagyják szabadon a járást. A lépés vagy megállítás a második patanyomon kell hogy történjen.
 • Az egész lovardában lovaglóknak elsőbbségük van a nagykörön lovaglókkal szemben.

  Ez akkor is így van, ha mindkét kézen mindkét irányban lovagolnak.

 • Ha egy időben mindkét kézen folyik a munka, balra kell kitérni a szembejövő elől (a jobb kezeknek kell találkozniuk).

  A járás a bal kézen haladó lovasé, tehát a szembejövőnek kell kitérnie. Ez alól két eset kivétel:
  - Amikor a balkézen haladó lovas a nagykörön lovagol. (Lásd: előző pont)
  - Ha mindenki ugyanazon a kézen lovagol, és az oktató kézváltást rendel el, azok a lovasok, akik az új kézen elérték a járást, ott maradnak, a kézváltást még végre nem hajtott lovasok térnek ki a lovarda belseje felé.

 • Futószárazás a gyakorlópályán vagy a fedeles lovardában csak az összes ott lévő lovas beleegyezésével történhet.

  Ez természetesen vonatkozik arra az esetre is, amikor a 47 éves, magát tapasztaltnak vélő lovas szeretné lefutószárazni a lovát, ahol éppen egy 10 év körüli gyermek edz.

  Edzés közben nem illik futószárazni, és akkor sem, ha háromnál több lovas tartózkodik a pályán.
 • Az akadályokat és tartozékaikat a díjlovagló négyszögön kívül kell elhelyezni, kivéve, ha szükségesek az edzéshez. Ha valamilyen okból ez nem megoldható, akkor a pálya közepére kell gyűjteni azokat.