Nyitólap > Lovak >

Shagya arab

Bábolnán tenyésztették ki Mezõhegyesrõl származó kancák, valamit néhány eredeti spanyol és egy berber mén segítségével. Egy 1816-ban született határozat értelmében aztán Bábolnán a magas arab vérhányadú kancákhoz csakis eredeti arab méneket párosítottak.

Fajtajellemzők

A Shagya-arab az arab fajtajelleget magán hordozó, de a telivér arabnál tömegesebb, nemes, arányos, elegáns ló. Feje száraz, nemes, ék alakú, széles homlokkal, kiemelkedő szemboltozattal, kint ülő, sötét színű, értelmet sugárzó szemekkel, finom orrcimpákkal, melyek izgalmi állapotban szinte négyzetszerű alakot öltenek. A fülek kicsik és kecsesek, hegyük egymás felé görbül. A nyak magasan illesztett, mérsékelt hosszúságú és ívelésű, melyet vékony szálú sörény díszít. A mar jól izmolt, a hát középhosszú, rugalmas, amely jó kötéssel kapcsolódik a jól izmolt farhoz. Jellemző a magas faroktűzés és zászlós faroktartás. Kívánatosak továbbá az izmos, dőlt lapocka és felkar, a terjedelmes, tiszta, száraz izületek, a tiszta szárak, a szabályos ép paták. Lépése energikus és gyors, ügetése lendületes, rugalmas, vágtája kerek, gördülékeny, tért nyerő.

Hátaslóként vagy fogatlóként bárki számára használható, vérmérsékletében, teljesítőképességében kielégíti a szabadidő és lovassportban a táv- és a vadászlovaglásra alkalmas lóval szemben támasztott követelményeket. A fajta jellemzője az élénk vérmérséklet, a szelíd, jóindulatú természet, a tanulékonyság, könnyű kezelhetőség. A fajta értékét mutatja, hogy a nemzetközi lovassport élvonalbeli egyedei között mindig találunk olyanokat, melyek származásában Shagya-arab nemesítő található. A távlovagló versenyeken legeredményesebb lovak is ebből a fajtából kerülnek ki.

A shagya arabot, mint különálló fajtát a WAHO, vagyis az Arab Lovat Tenyésztõk Világszövetsége csak 1978-ban ismerte el. A shagya arab fajtába tartozás feltétele, hogy a lónak legfeljebb a tizedik õsi sorában lehet csak nem arab õs, a telivér arab aránya pedig nem haladhatja meg a 9/16-od részt.

Nemzetközi szervezete a svájci székhelyű ISG (Internationale Shagya Gesellschaft) Hazai tenyésztőszervezete a Magyarországi Arabló-tenyésztők Egyesülete Bábolna székhellyel. Hazai állománya 350 kanca és 28 fedezőmén, melyek az egész ország területén megtalálhatók. Legjelentősebb ménese Bábolnán, legnagyobb számú állománya Parti Imre Kereki ménesében található.

Története

Csekonics József, a mezőhegyesi ménes alapítója és első parancsnoka javaslatára 1789-ben az udvari haditanács rendeletet hozott gróf Szapáry József Győrhöz közeli bábolnapusztai birtokán egy katonai ménes alapításáról.

Bábolnán Mezõhegyesrõl származó kancák, valamit néhány eredeti spanyol és egy berber ménnel 1789-ben megindult a tenyésztés. Egy 1816-ban született határozat értelmében aztán Bábolnán a magas arab vérhányadú kancákhoz csakis eredeti arab méneket párosítottak. A mének beszerzésére expedíciókat szerveztek Szíria sivatagaiba.

A fajta nevét a Kehil-Siglavy törzsbõl származó, egy ilyen expedíció során 1836-ban Bábolnára került Shagya nevû szürke, ménrõl kapta.

A XVIII. század második felétõl a könnyûlovasságnak egyre gyorsabb, fordulékonyabb, tehát könnyebb felépítésû, azonban mégis szívós lovakra volt szüksége. Az erre irányuló minõségi lótenyésztés megindulása azOsztrák-Magyar Monarchiában elsõként Mária Teréziának, majd a trónon õt követõ fiának, II. Józsefnek volt elsõsorban köszönhetõ.

Az 1878. és az 1900. évi párizsi világkiállításokon a shagya-arabok nagy sikert arattak. A fajta virágkorát Pettkó-Szandtner Tibor ménesparancsnoksága alatt élte 1932 és 1942 között - ekkor vált a shagya-arab világhírű fogatfajtává.

A II. világháborúban a ménes súlyos károkat szenvedett. Pettkó Szadtner Tibor menedéket kért a lovaknak Bajorországban, de itt csak az állomány felét tudták elszállásolni. Miután az amerikaiak megszállták Dél-Magyarországot, a lovak egy részét kényszerárverésre bocsájtották, másik részük gyógyszertárakat szolgált, a többi pedig hadi zsákmányként az USA-ba került.

1990-től Bábolna erőteljesen visszaállt a shagya arabok tenyésztésére és mára újból a világ egyik legjelentősebb shagya arab tenyészete lett.

Méretek

marmagasság bottal: 152-160 cm

szalaggal: 163-172 cm

övmérete: 178-187 cm

szárkörméret: 19-20 cm

Színe leggyakrabban szürke, de pej, fekete, sárga is előfordul.