Nyitólap > Lovak >

Shire

A középkori angol csatalovak leszármazottja, a világ egyik legnagyobb lófajtája.

Fajtajellemzők

A világ legnagyobb lófajtája. Mind a négy láb csánktól lefelé szársekély, olykor harisnyás, esetleg fehér lábú. Nem ritka a fehér fejű sem. Feje arányos, gyakran enyhe kosfej, nyaka hosszú, vállai dőltek. Marja kifejezett, szügye izmos, háta középhosszú, fara csapott. Lábai a hidegvérűekéhez képest hosszúak, a lábtő és a csánk ízülettől lefelé hosszú szőrök borítják. A paták kifogástalanok és nagyok.

Mérete ellenére energikus és jóindulatú segítőtárs a mezőgazdasági munkákban, vagy a városi fogatok előtt dolgozva. Mozgása jó, térölelő, ügetése energikus. Nem szeret sokat vágtázni, de ugrani tud annyira, amivel egy könnyű terepen elboldogul.

A shire-t hatalmas termete ellenére végtelen jóindulat és jó munkakészség jellemzi, bár a túlzott méretekkel együtt gyakran jó néhány küllemi hibával - például nem elég jól izmolt combok, a hátulsó lábak kardos állása - rendelkeznek az egyedei.

Egy átlagos shire testtömege 1 tonna körül van, és 5 tonna terhet képes elvontatni.

Története

A shire egyenes leszármazottja a középkori írók által "Nagy ló"-nak nevezett fajtának. A nagy ló pedig a britt hadilónak a leszármazottja, amelynek erejéről, fegyelméről és bátorságáról már a római történetírók is elismerően nyilatkoztak.

A Shire és Anglia története szorosan összefonódik. II Henrik (1154-től) és Erzsébet uralkodása (1558) között folyamatos cél volt a lovak számának és méretének növelése. Ez nem is csoda - egy páncélos lovag tömege teljes fegyverzetben a 300 kg-ot is elérhette.

János király 1199-től 1216-ig tartó uralkodása alatt 100 nagytermetű mént importáltak angliába Flandriából, Hollandiából és az Elba partjairól. Ebből a 800 évvel ezelőtti keveredésből alakult ki a fajta alapja.

VIII Henrik 1509-től 1547-ig tartó uralkodása alatt különös figyelmet fordítottak az erős lovak nevelésére. Az 1535-ös és az 1541-es törvények megtiltották a 152 cm-esnél alacsonyabb lovak tenyésztését, illetve mindenfajta lóexportot, még Skóciába is.

Ha a háborúban jól bevált a fajta, még inkább bevált békeidőben. A kereskedők folyamatosan hatalmas mennyiségű erős lovat igényeltek, a tenyésztők pedig eleget tettek az igényeknek.

Lincolnshire and Cambridgeshire területén kötötték az első üzleteket a fajtával, majd innen lassan elterjedt az egész országban.

1878-ban megalakult a fajtaszövetség. Ekkor Angol kocsilónak nevezték a fajtát, és csak 6 évvel később változtatták Shire-re. A szervezet elősegítette az exportot, leginkább az Egyesült Államok irányába. Az ottani szervezet 1885-ben alakult meg.

A lóállomány a motorizáció előretörésével lassan csökkenni kezdett, de igazán drámaian csak a II. világháború után esett vissza a számuk - a fénykor több milliós egyedszámával szemben az 1960-as évek elejére mindössze pár ezerre.

Az utóbbi időben egyre elterjedtebbé váltak a szabadidőlovasok körében. Jól használható egyes és többes fogatban is, jól idomítható és terepen is szívesen megy. Megbízható igásló, de egyre elterjedtebb körben használják showműsorok bemutatólovaként.

Szervezetek:

The Shire Horse Society
American Shire Horse Association

Méretek

marmagasság bottal: legalább 173 cm, a legmagasabb hivatalosan lemért példány 219 cm volt. Az átlagos magassága 178 cm.

tömege: 900-1100 kg

szárkörkéret: Csődöröknél 183-244cm, kancáknál 168-183 cm.

Színe barna, pej, fekete vagy szürke lehet. Nagy fehér foltok nem lehetnek rajta, ha foltos akkor gesztenybarna, vagy aranyderes.