Nyitólap > Kiskarácsony >

Karácsonyi könyvajánló

2008 december 11, csütörtök

Ezek az igényes kiállítású albumok, lexikonok nem hiányozhatnak egyetlen lóbarát könyvespolcáról sem.


LOVAS KISLEXIKON

A szerző szándéka a lovak körüli tájékozódás, a lovastanulás megkönnyítése mellett a lovas szakágak közötti jobb megértés segítése - lovas a lovassal könnyebben értsen szót.

"Az összeállításkor a kezelhetőségre törekedtem, nem duzzasztottam a címszavak számát pl. hazánkban kevéssé ismert lófajtákkal, s a személyekkel is szűkmarkúan bántam, azokat igyekeztem összegyűjteni, akiknek munkássága, eredményei maradandónak bizonyultak."

Huszthy Ádám

LOVAS NEMZET

"Lovon szoktak járni, gondolkozni, álldogálni és beszélgetni" jegyezte fel évszázadokkal ezelőtt a magyarokról Regino évkönyve. "A Ió szakadatlan társa volt ennek a harcos nemzetnek, amely Attila hunjai örökségéhez méltóan mindig lóháton küzdött" - állapítja meg eleinkről 1876-ban egy német szerzők pedig hozzáteszi: "A ló szeretete velük született."

Gazdagon illusztrált kötetünk ennek a magyar embert és lovát évezredek óta nemes vonzalomnak állít emléket. Tizenegy fejezetében elkalauzol a nagy ókori lótenyésztő birodalmakba, megismertet a szkíták és az ősmagyarok lónevelő tudományával; bemutatja a nyeregben harcoló magyar katonát a honfoglalóktól a végvárak vitézein és a kuruc lovasokon át a győzelmet győzelemre halmozó huszárokig; nyomon követi a nevezetes magyar ménesek kialakulásának történetét, s megrajzolja híres Iovasok és lóértők portéját is. Külön fejezetek foglalkoznak a lovas vadászatokkal, a lovassporttal, díjnyertes kancákkal és ménekkel, nyaktörő bravúrjaikról hírhedt hajtókkal.