Nyitólap > Kiskarácsony >

Lovak az életünkben

2008 december 24, szerda

Az istálló menedékhely egy bizonytalan világban. Egy hely, ahol a valóban fontos dolgok nyilvánvalóan látszanak. A lovak segítenek megtalálni, ami igazán fontos az életben. Ha már megvan, ne engedjük el.


Lovaink nem használati tárgyak. Rendszeres gondoskodást igényelnek. Ki kell járni hozzájuk, otthagyni a meleg, fűtött házunkat, kimenni a szakadó esőbe, hóba, fagyba. Ha otthagyjuk az otthon melegét, azért, hogy feltörjük a jeget az itatóban, az a felelősség választása.

Megtanulni gondját viselni egy lónak nem csak tudomány - művészet is. Vannak, akiket könnyű tartani, alig igényelnek többet, mint a szénát és a vizet, valamint, hogy rendszeresen mozoghassanak.

Mások igencsak próbára teszik gazdáikat - vagy elhíznak, vagy túlságosan lefogynak. Rendszeresen patkoljuk őket - de mindig elveszítik a patkókat. Megint mások mindig megtalálják a módját, hogy megsérüljenek.

Minden lónak egyénisége van. Vannak okos lovak, zsémbes lovak, sőt, humorérzékkel megáldottak is. Ők azok, akik mindig találnak új megoldásokat, hogy kiszökjenek a karámból amikor a legkevésbé számítunk rá.

Aki még sosem lovagolt, azt gondolja, könnyű megtanulni. Az alapokat tényleg el lehet sajátítani pár nap alatt, de egy élet is kevés, hogy tökéletesre fejlesszük tudásunk. A ló több, mint közlekedési eszköz: mindenképpen sokkal összetettebb lesz vele a kapcsolatunk, mint egy akármilyen autóval.

Edzés során nem elég az oktatóra figyelni: a ló is beszél hozzánk. Ha jó napja van, tolerálja hibáinkat, ha nincs, megesküszünk, hogy meg akar ölni minket. Pedig lehet, hogy amiatt mérges, hogy milyen lassan értjük csak meg, amit mondani akar.

A ló - társ. Ha sikerül elnyernünk a bizalmát, odafigyel ránk, kitalálja gondolatainkat.

Az istálló menedékhely egy bizonytalan világban. Egy hely, ahol a valóban fontos dolgok nyilvánvalóan látszanak: egy meleg hely, ahol alhatunk, valaki, aki törődik velünk, és a rendszeres étkezések luxusa. Sokszor vagyunk hajlamosak megfeledkezni erről.

A lovak segítenek megtalálni, ami igazán fontos az életben. Ha már megvan, ne engedjük el.