Nyitólap > Lovas képzések 2008 > Iskolarendszeren belüli képzések >

Lovasterapeuta

A lovasterápia része a sérült, fogyatékos személyek rehabilitációjának. Kiegészítő terápiás eljárásnak az igénybevételére. A lovasterapeuta képzés célja, hogy a gyógypedagógus és gyógytornász szakemberek számára olyan színvonalas, speciális elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtson, melyek a sérült személyek rehabilitációját szolgálják. A terapeuta feladata a sérült, fogyatékos személyek rehabilitációjának segítése, sajátos és speciális módszerekkel. A szakterületüknek megfelelő pacientúra szakszerű ellátása, fejlesztése (felmérés, tervezés, foglalkozásvezetés, dokumentáció).


Gyorsinfó

Szakképesítés megnevezése:Lovasterapeuta
Betölthető munkakör (FEOR):fogyatékos személyek terápiás célú lovagoltatása és lovas tornája
Szakképesítés köre:

A szakképzésben való részvétel feltételei

Gyógypedagógiai tanár/terapeuta (bármilyen szakos), rajtengedély vizsga vagy alapfokú lovas tudást bizonyító vizsga

A képzés formája

költségtérítéses szakképzés

A képzés időtartama

2 év (180 óra)

A képzés főbb témakörei

Az ember és a ló anatómiájának, és a lovaglás biomechanikájának, az ember és a ló járásának ismerete és annak neurológiai hatásai, a ló és a lovaglás általános és speciális hatásainak ismerete, a ló és a lótartás ismerete, a ló kiképzés alapjai, lovassportok, a balesetvédelem, biztosítás, elsősegélynyújtás szabályainak ismerete, a lovasterápiához kapcsolódó jogi kérdésekben, szervezeti és szervezési munkában való jártasság, a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna szakágon a megfelelő pacientúra szakszerű ellátása, fejlesztése (felmérés, tervezés, foglalkozás vezetés, dokumentáció)

Előírt vizsgarészek

Záróvizsga: írásbeli dolgozat (lovasterápia témakörben elméleti ismeretek, gyakorlati tapasztalatok, felmérések, stb., írásos feldolgozása, min. 8 oldal) és szóbeli megvédése. Értékelés: ötfokozatú minősítéssel.

A képzést nyújtó iskolák:

Név
Cím
OM azonosító
Honlap
E-mail cím
Telefonszám
Fax
Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány (MLTSZ) 1066 Budapest, Teréz krt. 24. www.lovasterapia.hu gbozori@lovasterapia.hu +36 27 53 9375
+36 30 683 1557
+36 27 53 9376