Nyitólap > Hírek >

A francia lovasiskola története

Átmentett hagyomány

2008 október 20, hétfő

Franciaországban évszázados hagyományai vannak a lókiképzésnek, a lovazásnak. Hogyan működik náluk mindez? Hogyan képesek azokra az eredményekre, amikkel a francia lósport büszkélkedhet?


Sportló.hu összeállítás

Ugrás a cikk előző oldalára:

Történetünk a francia forradalom és a Napóleon idején kezdődik. A francia lovasság ekkoriban határtalan bátorságról tett tanúbizonyságot, de a harcok, a különböző fertőző betegségek, valamint a nem megfelelő kiképzés eredményeképpen a csapatok száma tizedére csökkent. Mind a harctéri, mind pedig a betegségek okozta veszteségekhez hozzájárult az, hogy a katonák nem értettek különösen a lovakhoz, és a lovagláshoz sem.

Ezt felismerve 1825-ben Saumurban Katonai Lovasiskolát alapítottak, hogy megreformálják a lovasok és az őket kiszolgáló lovak képzését. Ezekben a háborús időkben, hirtelen nagy számú jól képzett lovasra, és lóra volt szükség. Ennek eredményeképp úgy döntöttek, hogy számos civil oktatót alkalmaznak Versaille-ból, a Tuiler-ből, és Saint-German-ből. Ekkor a korszakban kezdett kialakulni az az elit lovasság, és képzési mód ami a mai Cadre Noir-t jellemzi.


Cadre Noir bemutató Saumurban - Nem borítottak fel mindent

Habár kialakult egy hivatásos elit alakulat, katonatisztek, tiszthelyettesek, és jól képzett lovak hadászati célokra történő képzésére, az oktatók ragaszkodtak a Versaille-ból öröklött akadémikus alapelvekhez, és megtartották a művészi lovaglás elemeit.

A Cadre Noir viszonylag gyorsan a Francia lovaglási doktrinák letéteményesévé vált főleg az akadémikus és művészi lovaglás tekintetében. Az első hivatalos bemutatójukat Berry hercegnőjének látogatása tiszteletére tartották a saumur-i lovasiskolában. Ezzel a nappal vették kezdetüket a saumuri lovasok, a Cadre Noir kiváló lovasainak bemutatói.

A huszadik század elején végbement gépesítés miatt a lovak fokozatosan kiszorultak a csataterekről, helyüket tankok, és vadászgépek vették át. Felmerült a kérdés, hogy mi legyen a Cadre Noir további sorsa. Abban egyetértés volt, hogy az iskola a Francia Nemzeti Kultúra szerves részévé vált ekkorra.

Az 1970-es években a lovaglás egyre szélesebb körben kezdett elterjedni, számos lovasiskola alakult országszerte. A francia kormány is létre akart hozni egy olyan lovasiskolát, ahol a lovaglás oktatását a kiváló oktatók és gyakorló lovasok magas szinten végzik. A Cadre Noir tapasztalatára és tudására építő Nemzeti Lovasiskola 1972-ben a Francia Sportminisztérium felügyelete alatt alakult meg. Az oktatók immár ismét eredeti küldetésükre tudnak koncentrálni: életben tartják, tanítják, bemutatják azokat az akadémikus alapelveket, amelyek meghatározzák a lovaglás művészetét a régmúlttól egészen napjainkig.

A következő oldalon bemutatjuk a francia oktatási rendszer felépítését, és azt, hogy milyen lehetőségeket kínál a különböző képességű lovasoknak.

Ugrás a cikk következő oldalára: