Nyitólap > Hírek >

A francia lovasiskola története

Kétmillió lovas országa

2008 október 27, hétfő

Franciaországban évszázados hagyományai vannak a lókiképzésnek, a lovazásnak. Hogyan működik náluk mindez? Hogyan képesek azokra az eredményekre, amikkel a francia lósport büszkélkedhet?


Sportló.hu összeállítás

Ugrás a cikk előző oldalára:

Franciaország 61 milliós lakosságának, 3,3%-a, több mint 2 millió fő lovagol. 90%-uk hobbilovas. A Francia Lovas Szövetségnek 600 000 leigazolt lovasa van. Az országban ötezer lovasklub működik, ezek 80%-a profi klub, 20%-a pedig egyesület. Ez a hatalmas tömeg szolgáltatja tehát az emberanyagot a francia lósport számára. Számukra kell minden szinten megfelelő képzést nyújtani, illetve lovakkal látni el őket.

A Nemzeti Lovasiskola lovait a Nemzeti Ménes, illetve a magántenyésztők biztosítják. A lovak beszerzése lókereskedőkön, illetve a UNIC Lovas Ágazati Szakmai Szövetségen keresztül történik. A tenyésztők számára az egyik legfontosabb visszajelzést a Francia Lovasikola jelenti. A Saumur-i székhelyű szervezet nem foglalkozik tenyésztéssel, de a rengeteg 3 éves csikót vásárol a Nemzeti Ménesen keresztül, melyeket kiképeznek és versenyeken indítanak.

A lovak kiválasztásban fontos szempont, hogy jó felépítésű, mozgású, és jó fejű, könnyen tanítható legyen. Ahogy megérkezik a ló, a kiképzők azonnal elkezdik az idomítást. Klasszikus lókiképzéssel kezdik, fontos szempont számukra, hogy a fiatal állat azonnal elfogadja a kiképzőt, lépjen, ügessen, vágtázzon, és minimális fegyelemmel rendelkezen. Nyugalom, és fegyelem a jelszó. A ló kötelessége a szófogadás.


Jó felépítésű, mozgású, jó fejű, könnyen tanítható

A fiatal ló ezután 4 - 6 évesen vagy ugró- vagy díjlovagló versenyeken indul. Hétéves kortól történik az igazi specializáció, a ló tulajdonságaitól, illetve eredményeitől függően vagy díjugratásban, vagy díjlovaglásban szerepel tovább, illetve akár a Cadre Noir bemutató lova is lehet belőle. A kiöregedett lovakat az iskola magánszemélyeknek adja el.

A lovasok képzése

A lovasok képzésben pedig az évszázadok alatt felhalmozott tudásra, a mintegy 150 éves katonai tapasztalatra, és a közel 40 évnyi versenysportban elért kimagasló eredményekre tudnak alapozni.

A Francia Lovas Szövetség szövetségi vizsgával záruló képzéseket ajánl tagjainak, 9 képzési szinten kezdőtől egészen az igazolt versenyzőig. Az oktatók a lovaglás alapjait igyekeznek fejleszteni a lovasoknál: a lovas egyensúlyát fejlesztik - a lovasnak el kell sajátítania a szakágnak megfelelő testtartást, és a ló mozgását követő magatartást, ami az előrehaladáshoz fontos, valamint az irányváltást, fordulást.

A lovassportok oktatását csak állami diplomával rendelkező oktatók végezhetik, ilyen például az Oktató-animátori diploma mely az Ifjúsági, Oktatási és Sportminisztérium Szakmai Bizonyítványa. Itt a képzés célja a szakmai ismeretek megszerzésén alapul, a következő szakterületeken: a lovaglás szervezés (kezdő szintű lovaglástól a profi szintig bezárólag), nagyközönség fogadása, animáció, lovas tevékenységek népszerűsítése, lóápolás, lovas felszerelések karbantartása, lovaglás népszerűsítése, lovas központ szervezése, és irányítása. Ezt a diplomát kétféleképpen lehet megszerezni: iskolai képzés keretén belül szakoktatók irányításával, vagy lovasközpontokban, helyi szakemberek irányítása mellett.

Ezen kívül létezik a Másodfokú Sportoktatói Állami Diploma, ahol a hangsúly főként a szakszerű lovagláson van. A Francia Lovasiskola 4 képzést kínál ezen a területen.

Az első, egy Saumurban zajló, az Angers-i Egyetemmel együttműködésben folyó szakképesítés, és egyetemi diplomát adó 3 éves képzés, jellemzően 18-20 év közötti fiatalok számára, akik korábban már jó eredménnyel szerepeltek lovasversenyeken.

Aztán, szintén Saumurban folyik egy egy éves, szakképesítést adó képzés olyan szakoktatók számára, akik többévnyi lovasközpontban végzett tevékenység után magasabb szintre szeretnék fejleszteni szaktudásukat. Ennek létezik egy munka mellett elvégezhető változata is, melyet 6 darab 10 napos kurzusra bontottak. A szakképesítés megszerzéséhez mind a hat kurzust el kell végezni a hallgatóknak egy éven belül.

Végül, de nem utolsósorban ezt a szakképesítést a régiók területén is meg lehet szerezni. Ekkor az oktatók képzést a résztvevők munkahelyén tartják, és a résztvevők munka mellett sajátítják el a hallottakat. Ekkor a képzés időtartama két évre nő.

A következő oldalon bemutatjuk, milyen lehetőségeket kínál a francia oktatási rendszer külföldi lovasok számára.

Ugrás a cikk következő oldalára: