Nyitólap > Hírek >

Döglött borjúval labdázni

Buzkasi

2009 február 9

Szerezze meg a döglött borjút a többi lovas elől, és juttassa a kapuba. Ha sikerül, jutalmat kap. Ez az afgán nemzeti sport, a buzkasi.


A játékhoz alig néhány dologra van szükség: két tetszőleges létszámú csapatra, egy döglött kecskére vagy borjúra, egy elkerített területre, ami kapuként szolgál majd, és a hallal, az "Igazság Köre" névre hallgat. Opcionálisan kell még egy nagyobb sík terület, ami pálya és nézőtér is lesz egyben. Ha minden rendelkezésre áll, kezdődhet a játék.

Buzkasi Kabulban

Túl sok szabályt nem kell észben tartani

Ennyire persze nem egyszerű: először is választani kell a két fajta, a tudabarai és a quarai között. A tudabarai az egyszerűbb, itt csapatok sincsenek. Mindösszesen meg kell szerezni a földről a tetemet, és elmenekülni vele.

A quarai a bonyolultabb változat: itt két csapat küzd egymással. Illetve, ez nem teljesen igaz, amint azt hamarosan látni fogjuk. Mindkét csapat célja, hogy saját tagjuk szerezze meg a dögöt a földről. Ha sikerült megszerezni, akkor meg kell kerülni a pálya másik végén letűzött zászlót, majd visszavágtázni a pálya elejére, és elhelyezni a "kapuban" a labdát.

Ezen a ponton van egy kis nehezítés: a játék során nem a győztes csapatot, hanem azokat a lovasokat díjazzák, akik pontot szereznek. Tehát, miután sikerült megszerezni valakinek a tetemet, onnantól kezdve saját csapatának tagjai is üldözni fogják.

Amint a Guardian című britt lap találóan megjegyezte, a játék nagyban emlékeztet az afgán politikai viszonyokra: túl sok játékos, túl kevés szabály és tökéletesen kiismerhetetlen hatalmi helyzet.

Maga a mérközés napokig is eltarthat, bár a hivatalos bajnokságok azért időhöz vannak kötve.

A szükséges felszerelés

A labdát a mérközés előtt kibelezik, és levágják a fejét, illetve térdtől lefelé a lábait is. Ezután egy napig hideg vízben áztatják, hogy megkeményedjen. Néha homokkal is teletömik, hogy nehezebb legyen. Anyagát tekintve a borjú a preferált, mert nehezebben esik szét. Ha az nincs, akkor sincs veszve semmi, kecskéből is el lehet készíteni.

A játékosok ostort, illetve pálcát használhatnak egymás lovainak távoltartására. Ebből kifolyólag érdemes vastag ruhában és fejvédőben játszani. A játékosok évekig gyakorolnak, míg mesterei lesznek a sportnak: az igazán sikeresek 40 év körüliek.

A lovakat is érdemes kiképezni, például arra, hogy ha leesik róluk a jákékos, azonnal álljanak meg. A kiképzés viszont megéri: az állatok 10-15 ezer dollár körüli áron cserélnek gazdát.