Nyitólap > Hírek >

Afrikai lóbetegség Dél-Afrikában

2008 február 11, hétfő

Az Eastern Cape tartomány bizonyos részein Afrikai lóbetegség járvány van kitörőben, ami az elmúlt hat hétben legalább 11 ló életét követelte.


Az IOL nyomán

"Tizenöt esetet jelentettek az állatorvosoknak az elmúlt hat hétben, jobbára Ndlambe (Port Alfred) és Makana (Grahamstown) térésgében. Ebből 11 ló már elpusztult" mondta el Dr Ivan Lwanga-Iga, az állatjárványügyi megfigyelő központ vezetője.

Ez a szám feltehetőleg nem fedi az összes megbetegedést, mert nem minden esetet jelentenek a hatóságoknak. Annak ellenére, hogy a lótartóknak ez törvényben előírt kötelességük lenne.

Az Afrikai lóbetegség

Súlyos, végzetes, rovarok által terjesztett vírusfertőzés lovaknál, illetve enyhe lefolyású kór szamaraknál és zebráknál. A szahara alatti Afrikában gyakori, de néha előfordul észak-Afrikában, Kisázsiában és az Ibériai félszigeten is.

A betegség vérzéseket okoz, légzési nehézségeket, kólikát, majd a megfertőződést követő negyedik órában az állat elpusztul.

Jelenleg nincs rá gyógymód, de védőoltással jó eséllyel megelőzhető, bár nem biztosít teljes védettséget. A megfertőződött állatoknak teljes nyugalomra van szükségük, a legkisebb megeröltetés halált okozhat.

Az elhullási arány több, mint 90%. (Forrás: answers.com)