Nyitólap > Hírek >

Horváth Viktor és az öttusa

2008 március 5, szerda

Vezeti az öttusa-világranglistát, tavaly az Év Sportolója-választáson Talmácsi Gábor mögött a második lett, s a napokban még a Magyar Sportcsillagok Falába is "beletenyerelt". Horváth Viktort a gyors átalakulásokról, a lovakról és Pekingről kérdezte a HetiVálasz.


A HetiVálasz nyomán

Örök vita: melyik sportág a nehezebb, ki érdemli meg az elsőséget az Év Sportolója-szavazáson?

Tavaly sokan értek el nagyon jó eredményeket, örültem, hogy egyáltalán dobogós lettem. De ez csak játék. Igazából nem szeretem az összehasonlítgatást, miként a pontozásos sportágakat sem. Az öttusa, hála az égnek, nagyon is mérhető.

És nehéz.

Tény, hogy hajnali fél ötkor kelek és nagyon sokat edzek, de unalmas lenne, és már nem is lennék képes egyféle sportágat űzni.

Ragyogó eredményei dacára viszont kevéssé ismert.

Székesfehérvár, úgy látszik, messze van Budapesttől.

Hogyan kezdődött?

Óvodás koromban kezdtem úszni. Pici, vékony kölök voltam. Szerettem, de nemigen tűntem ki. Hatévesen már volt sporttagkönyvem az Alba Volánnál, s amikor megszűnt az úszó- és a röplabdaszakosztály, átkerültem az öttusához. Eleinte csak kéttusáztunk, a futásban kevésbé jeleskedtem, de ahogy bejött a lövészet, helyreállt a világ. Gimnazistaként sorra nyertem a Magyar Kupa-versenyeket, sőt négytusában ifi világbajnok lettem, és kezdtem élvezni a sportot. Ez volt a szerencse, mert édesanyám, aki ébresztett, edzésre vitt, nógatott, úgy látta, talán a tanulásra kellene fektetnem a fő hangsúlyt. De már nem tudott lebeszélni. Különösen, hogy a sok edzés dacára mindig jó tanuló voltam.

A kitartásában szerepet játszott, hogy az öttusa az egyik sikersportágunk?

Hogyne, a Balczó-film mellett a személyes versenyélmények is erősen ösztönöztek. Tizenegy évesen a klubtársakkal voltunk a budapesti vb-n, ahol Fábián László és a csapat is nyert, aztán az 1990-es junior világbajnokságot Székesfehérvár rendezte, utazni sem kellett, csak bámulni, ahogy Katona Ferenc nyer. Vele később együtt edzettem.

Az egyes tusákban mire figyel?

Az interjút teljes terjedelmében a HetiVálasz honlapján olvashatja.