Nyitólap > Hírek >

Nem tudott ésszerű magyarázatot adni

35 állatot éheztetett

2009 április 8, szerda

Állatkínzás miatt feljelentették egy Cegléd melletti tanya tulajdonosát, aki éheztette teheneit, lovait. A hatóság a jószágokat elkobozta.


A Duna TV beszámolója szerint Pest megyei város közelében, a 4-es út mellett álló tanyán a város mezőgazdasági iskolájában tanító pedagógus 30 szarvasmarhát és körülbelül ugyanennyi lovat tart.

Néhány hónappal ezelőtt már jegyzőkönyvet vett fel nála a hatóság a kötelező állattartási szabályok elmulasztása miatt. Ekkor helyre is állt a rend, ám az ellenőrök most ismét méltatlan körülmények között találták az állatokat.

A tehenek, borjak lesoványodva, alultápláltan, szomjazva gubbasztottak, a közelben 5-6 marhatetem hevert. A lovak valamivel tűrhetőbb állapotban vannak, mert a hosszú téli éhezés után most találnak némi legelnivaló friss füvet, de legyengült szervezetük miatt ezek az állatok is ápolásra szorulnak.

Az egyenként több 100 ezer forintot érő teheneket és a lovakat a hatóság lefoglalta, elkobozta, azokat a környékbeli gazdáknál karanténban, más jószágtól elkülönítve helyezik el. Intézkedtek a tetemek összegyűjtéséről, elszállításáról is.

A tanya tulajdonosa - aki egyébként a városban él - nem tudott ésszerű magyarázatot adni arra, miért bánik ilyen elfogadhatatlanul nagy értékű jószágaival.