Nyitólap > Lovas Bulvár >

Nagy-Britannia legrondább állatvédelmi ügye

2008 január 15, kedd

A Királyi Állatvédelmi Líga (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals - RSPCA) munkatársai 31 elpusztult lovat, pónit és szamarat találtak a Buckinghamshire grófság beli Amersham közsség mellett működő Spindles farmon, más állatok maradványai, valamint további, magukra hagyott állatokon kívül.


A Daily Mail nyomán

Az egyik leggyalázatosabb állatkínzás Anglia történetében

Az állatvédelmi szakemberek 14 még élő állatot azonnal elszállítottak a helyszinről, három állapota pedig annyira súlyos volt, hogy el kellett őket pusztítani. Összesen 84 legyengült, éhező állatot találtak a helyszinen.


Egy szerencsés túlélő. Fotó: The Daily Mail

A The Horse Trust nevű szervezet vette gondozásba a legrosszabb állapotú egyedeket. A szóvivőjük szerint rettenetes állapotban voltak: "A saját trágyájukban álltak, elhullott társaik tetemein. Teljesen le voltak kötve, nem tudtak mozdulni, nem kaptak sem enni, sem inni."

A Thames Valley-i rendőrség letartóztatta James Gray-t, a farm tulajdonosát. Egy járókelő bejeletése nyomán derült fény az itteni állapotokra - ő egy döglött lovat látott a földeken.

Rémült állatok

A farm tulajdonosa a kivonuló rendőrőkre támadt, amikor azok el akarták vezetni a díjnyertes telivérét - az egyetlen lovat, aminek volt értéke.


3 megmenekült szamár egy Horse Trust önkéntessel. Fotó: The Daily Mail

"Valamennyi túlélő állat iszonyúan le volt soványodva, és nagyon, nagyon rémültek voltak" mondta Susan Levis, aki a Horse Trust Speen-i menedékhelyén gondoz 14 túlélőt.

"Találtunk egy szamarat, aki annyira le volt gyengülve, hogy lábra sem tudott állni, egy süket és vak kancát, aki halálra volt rémülve."

A falusiak azt mondják nem tudták, mivel foglalkozik Gray.

Mentek volna a vágóhídra

Feleslegessé vált lovak kereskedelmével foglalkozott: lovakat, pónikat és szamarakat vásárolt farmokról, magánszemélyektől, darabját 1 fontért. Bár a húspiacon néhány állatért akár 300 fontot is megadnak, ő 5 fontért adta tovább darabját.

Ha Grayt bűnösnek találják, 6 hónap börtönt, és 20000 font pénzbírságot kaphat.

A lóhús fogyasztása ugyan nem törvényellenes az Egyesült Királyságban, de nem árulják sem vendéglőkben, sem boltokban. Olaszországban ellenben nagy a kereslet lóhúsra - az összes levágott ló 84%-át itt eszik meg. A maradék jobbára Franciaország és Belgium között oszlik meg, bár kis mennyiséget megesznek Spanyolországban, Hollandiában és Romániában is.