Nyitólap > Hírek >

Királyi sport

Zara Phillips is indul az olimpián

2008 május 13, kedd

II. Erzsébet királynő unokája, a világbajnok díjugrató Zara Phillips is tagja lesz a brit lovas válogatottnak a pekingi olimpián.


A Sidney Morning Herald nyomán

A huszonat éves versenyző már a 2004-es, athéni játékokon is esélyes volt a csapatba kerülésre, de akkor Toytown nevű lova megsérült, így végül ő sem utazhatott.

Tavaly korrigáltak, ő és Toytown tavaly díjugratásban aranyérmet szerzett az aacheni világbajnokságon egyéniben.

Zara családjában nagy hagyományai vannak az ötkarikás szereplésnek: édesanyja, Anna hercegnő, az uralkodó lánya részt vett az 1976-os montreali játékokon, édesapja, Mark Phillips pedig 1972-ben, Münchenben aranyérmet nyert csapatban; mindketten a lovastusa viadalon indultak.

"Örülök, hogy tagja lehetek a csapatnak, de hosszú az út még előttünk," mondta Phillips.

"Az is jó dolog, hogy Toytown is vett már részt bajnokságokon, nem ismeretlen ez már számára, de az Olimpia akkor is különleges."

Mind Zara Phillips, mind lova, Toytown rekordernek számít: mindössze három ló tudhatott magáénak egyszerre Európa- és világbajnoki győzelmet. Cornishman V (Mary Gordon Watson, 1969-70); Priceless (Ginny Holgate, 1985-86); Toytown (Zara Phillips, 2005-06).

Anna hercegnő és Zara Phillips az egyetlen anya-leány páros, akik mindketten Európa-bajnokságot nyertek (1971-ben illetve 2005-ben).