Nyitólap > Hírek >

Amikor megváltás a halál

2008 április 4, péntek

Szomorú véget ért a lómentőakció Új Zélandon. 31-ből 24 lovat végül elaltattak.


Új Zéland dél auckland tartományában nagyszabású lómentő kísérlet zajlott a héten. 31 amerikai ügető lovat adott át tulajdonosuk az SCPA-nak, köztük sok 14 és 21 év közötti, teljesen nyers csődört és kancát. Az állatok korábban alig-alig kerültek kapcsolatba emberekkel - a legfeljebb némi abrakot kaptak a kerítésen keresztül. A karámokat soha nem hagyták el korábban. Úgy éltek ott, mint a vadlovak - Négyes háremekben, mindenhol egy csődör vezénylete alatt.

A sziget eddigi legnagyobb lómentő akciója

Az ILPH - Nemzetközi Lóvédő Szövetség állatorvosával való egyeztetés után úgy döntöttek, hogy számos, legyengült, és nagyon rossz fogú és lábú példány számára az eutanázia a legjobb megoldás.

A területről már korábban elszállítottak két kancát, egyikük olyan rossz állapotban volt, hogy szintén el kellett altatni. Egy csikó maradt utána. A megpróbáltatásokat mindössze hat lónak van esélye túlélni a 31-ből.

"Nagy kár, hogy a lovak idős és beteg tulajdonosa nem kért korábban segítséget" mondta Sandra Shearer, az ILPH munkatársa, az akció egyik vezetője.

Az állatvédők megpróbáltak új tulajdonosokat keresni a lovaknak, jelentkezők is lettek volna, de a lovak állapota miatt erre a megoldásra nem kerülhetett végül sor.