Nyitólap > Hírek >

Japánból jött az ausztrál lóinfluenza

2008 február 25, hétfő

Mégsem ír, hanem japán lovak okozták Ausztrália eddigi legsúlyosabb lóinfluenzajárványát, amely eddig százmillió dolláros kárt okozott a lóverseny iparágnak az országban.


A The Sydney Morning Herald nyomán

Kezdetben írországból érkező lovakat gyanusítottak azzal, hogy behozták az országba a betegséget, de a múlt heti nyilvános meghalgatáson Dr James Watson, az Ausztráliai Állategészségügyi Központban a járvány körülményeit vizsgáló orvoscsoport vezetője megerősítette, hogy mégis inkább japán lovak hozhatták be a kórt az országba.

Dr Richard Newton, a világ legjobb lóinfluenzaspecialistáját ma fogja meghallgatni a bizottság, előzetes információk szerint az ő jelentése is Japánt jelöli meg az influenza forrásaként.

A járvány pusztító hatással volt az ausztráliai lóversenyzésre és lótenyésztésre egyaránt: több hónapig minden versenyt töröltek, és megtiltották a lovak szállítását az államon belül is. Sydneyben a járvány kitörése után először tavaly karácsony előtt mertek csak lóversenyt tartani.

A bizottság azt az elméletet is vizsgálja, miszerint a járvány nem tudott volna kitörni, ha az ausztál hatóságok betartják a karanténozás szabályait.