Nyitólap > Hírek >

Nehéz időket élnek a balatoni lovardák

A wellness áldozata

2008 április 14, hétfő

Csökken az igény a lovardák szolgáltatásaira a Balatonnál. Az okok szerteágazóak: csökken a német turisták száma, a wellness szálodák megjelenése sem kedvez a lovardáknak. A kitörési pont a gyermekek lovagoltatása lehet.


A Sonline.hu nyomán

Egyre kisebb az igény a lovardák kínálatára a Balatonnál, pedig a lovasturizmus a 90-es években még virágzott a tónál. A német vendégek tömegeinek elmaradásával aztán a lovardák száma is csökkent.

A kárvallottak közül van, aki azt mondja: a lovasturizmus a wellness szállodák áldozata lett, hiszen a Balaton-parti négycsillagos hotelek tulajdonosainak az az érdekük, hogy a kapukon belül tartsák a vendégeket, s minden szolgáltatást ott vegyenek igénybe. Más viszont belátja, hogy a lovassport drága hobbi, amit jelenleg csak kevesen tudnak megfizetni. Szántódpuszta így is kedvelt maradt a turisták körében, igaz sok látogató csak nézelődik.

A lovassport drága hobbi, és ha nincs rá elegendő kereslet, a lovardák nem tudnak miből fejleszteni. Ez is az egyik oka annak, hogy a balatoni lovastanyák egy részének kínálata ellaposodott. Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség elnöke azt mondta: ennek az idegenforgalmi ágazatnak a fejlesztésére utoljára az ezredfordulón volt lehetőség, azóta pályázatok sincsenek. Nem jönnek már akkora számban azok a családos német vendégek sem, akik a lovastanyák forgalmának nagy részét jelentették.

A lovardatulajdonosok közül van, aki azt mondja, hogy a lovas-turizmus a wellness-szállodák áldozata lett, hiszen a tóparti négycsillagos hoteleknek az az érdeke, hogy bent tartsák a szállóvendégeket a kapukon belül, és minden szolgáltatást ott vegyenek igénybe. Az üdülési csekkel nyaraló belföldi turista pedig örül, ha a bónoknak köszönhetően egyáltalán eljuthat egy wellness-hotelbe. A kerítésen kívülre ritkán vágyakoznak azok, akiknek a kinti szolgáltatások megfizetésére már nem telik.

"Az a réteg, amelyik valamikor családostól eljött, már hiányzik. A Balatonnál manapság nyaralóknak nincs igényük a lovaglásra" mondta Kersák György siófoki lovardatulajdonos. "A lovassport drága hobbi, kevesen tudják megfizetni."

Lóska János úgy látja: mégha nem is származik belőlük magas profit, a gyerekeknek mégis meg kell adni a lehetőséget, hiszen közülük nőhet ki az a vendégkör, amelyik később majd pénzt tud adni a lovaglásért. "A lovasturizmus önmagában ma már nem kuriózum" állítja Vörös Gyula szóládi polgármester, akinek hobbija a lótartás és a fogathajtás. Szerinte az attrakciókat egymásra kell építeni, mert való igaz, hogy csak egy fogathajtó- vagy főzőversenyért már nem rajonganak a turisták, akiknek arra van szükségük, hogy egy rendezvény alkalmával mindenből kaphassanak egy kicsit.