Nyitólap > Ajánló >

Betyártoborzó

2008 április 29, kedd

Betyárpróba, lovasviadal, Rózsa Sándor korabeli főzőcske, pásztorszállás építés: május első hétvégéjén Betyártoborzó címmel szerveznek kétnapos hagyományőrző rendezvényt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.


A Betyártoborzóra az Alföld közepén található páratlan kulturális-történelmi parkban kerül sor, amely a magyar örökség 11 évszázadának állít maradandó emléket.

Rózsa Sándor legendája máig él a magyar nép lelkében. Nemzedékeken át hagyományozódik át a betyárvezérről szóló történetek sokasága. A szájról-szájra járó mondás szerint tíz évesen már bárkit földhöz tudott csapni. Állítólag nem fogott rajta a golyó. A legendárium meghatározó vonulata a szegények iránt jóságos betyárról szóló elem. E szerint a zsákmányt mindig igazságosan osztotta el, adott belőle a tanyavilág rászorulóinak is, a meghalt társak családjáról pedig becsületesen gondoskodott. A szabadságharc idején Kossuth Lajostól menlevelet kapott és 150 fős szabadcsapatot vezetett.

A Betyártoborzót Rózsa Sándor születésének 195. évfordulóján szervezik meg az Ópusztaszeri Emlékpark munkatársai. A résztvevők szemtanúi lehetnek a "Puszták népe" lovasviadalnak, a bátrabbak - kicsik és nagyok egyaránt - betyárpróbát tehetnek, de lesz előadás, filmvetítés, szijjártó, illetve kovács bemutató, pásztorszállás építés, egész napos duda- és tekerőmuzsika is.

A Betyártoborzón pásztorétel-készítési versenyre is sor kerül. A "Puszta ízei", illetve a "Főzz saját eszközöddel" program keretében mindenki megfőzheti a maga betyáreledelét, amelyhez az emlékpark biztosítja a következő alapanyagokat: krumpli, lebbencstészta, tarhonya, füstölt szalonna, tojás, hagyma, só, bors, paprika, fokhagyma. A főzésre április 29-ig várják a vállalkozókedvű modernkori pásztor-jelöltek jelentkezését a titkar@opusztaszer.hu e-mail címre.

A májusi eleji hosszú hétvégén a betyárromantika iránt érdeklődő családok, baráti társaságok százait várják Ópusztaszerre a szervezők.