Nyitólap > Lovas Bulvár >

Mégse mérgezték a lovakat

2007 november 19, hétfő

Nem méreg, hanem valószínűleg egy gyomnövény végzett a lovakkal a miskolci tanyán. A szerbtövisben található méreganyagtól pusztulhattak el az állatok egy hónapja.


Amint az korábban megírtuk, tizenegy ló pusztult el egy Miskolc melletti tanyán. A tulajdonos arra gyanakodott, hogy megmérgezték őket.

A budapesti Állategészségügyi és Diagnosztikai Igazgatóság szerint azonban mérgező növényt ettek, az okozta a vesztüket.

Biztos öngyilkosok akartak lenni

A gazdaság tulajdonosa elfogadja a vizsgálat eredményét, de nem ért vele egyet. Szerinte ugyanis a tüskés gyomnövényt nem eszik meg a lovak. Azt pedig életszerűtlennek tartja, hogy a lovak sem az eset előtt, sem utána nem ettek a gyomnövényből.

„Szerintünk ez teljesen életszerűtlen. Ezt a szerbtövis nevű gyomnövény termését a ló nem is nagyon fogyasztja. Próbáltuk vele direkt megetetni, kiköpi, nem fogyasztja el” – mondta Csorba János.

A tanya tulajdonosa az RTL Klub Híradó kamerája előtt is megpróbálta megetetni a lovakat, a toxikus anyagokat tartalmazó tüskés gyomnövénnyel. Sikertelenül.

Ellentmondás, vagy sem?
Elméletileg nem zárja ki egymást a két lehetőség, a mérgezés és a gyomnövényfogyasztás. Ha a gyomnövényt például felvágják, és elkeverik a szénával, akkor a ló nem tudja szétválogatni.

(RTL Klub nyomán)