Nyitólap > Lovas Bulvár >

Kitiltják New Yorkból a fogatokat

2007 december 10, hétfő

Az állatvédők szerint rossz nekik a forgalomban. A turisták és a helybéliek viszont örülnek, hogy vannak.


Az Associated Press nyomán

New York város közgyűlése előtt van egy állatvédők által támogatott javaslat, ami az embertelen bánásmódra hivatkozva kitiltaná a Central Park környéki fogatokat a városból.

Lovaskocsi a Central Parkban - nem való a XXI. századba. Fotó: nycvp.com

Tony Avella tanácsos, a javaslat benyújtója szerint a lovak veszélyben vannak a városi forgalomban, és a körülmények sem ideálisak a számukra. Szeptemberben például elpusztult egy állat, miután megijedt az utcai zenészektől, és végigvágtázott a Central Part déli részén.

Összeférhetetlenek

Nem megfelelően bánnak itt az állatokkal, és ami elég, az elég - mondta Avella, aki egyébként Queens-i demokrata. - A lovak nem férnek össze a belvárosi forgalommal.

Bloomberg polgármester viszont a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a lovaknak maradniuk kellene. "Ez olyan dolog, amit a helyiek és a turisták is szeretnek, és meghatározza a városképet."

A New York-i lovas és kocsis szövetség elutasítja a javaslatot, és véleményük szerint "Avellát kellene elküldeni legelőre." Állításuk szerint "senki nem fordít többet a lovak egészségére és biztonságára, mint mi."

A város egészségügyi osztályának szóvivője nem kívánta kommentálni a javaslatot, de annyit elmondott, hogy létrehoztak egy bizottságot, ami megvizsgálja a lovak egészségével és biztonságával kapcsolatban felmerült kérdéseket.

Avella 8-án mutatta be javaslatát a Tiltsuk be a lovaskocsit mozgalom (Coalition to Ban Horse-Drawn Carriages) és más állatvédő szervezetek jelenlétében.

Nagy ország - sokféle ember: a Tiltsuk be a lovaskocsit mozgalom

2007 januárjában a New Yorki városi fogatok felszámolására alakult szervezet. Szerintük a lovaskocsi idejétmúlt dolog, és nincs helye a 21. században, mert veszélyt jelent az autósokra, a kerékpárosokra, valamit a gyalogosokra is. Ráadásul a lovak számára is egészségtelen és veszélyes dolog, London, Párizs és Toronto sem engedi a fogatokat közlekedni a belvárosban.

Van honlapjuk is: Coalition to Ban Horse Drawn Carriages