Nyitólap > Hírek >

da Vinci lovai

2007 október 2, kedd

A világ egyik legsikeresebb kiállítása látható Debrecenben: az Igazi da Vinci kiállítás Firenze és Japán után Magyarországra érkezett.


Más. mint a többi

Ez idő tájt európában több, mint tíz Leonardo-kiállítás látogatható. Az igazi da Vinci az elmúlt évben Firenzében, majd az idén tavasszal Tokióban a Japán Nemzeti Múzeumban bemutatott La mente di Leonardo tárlat harmadik állomása. Ez a tárlat nem kevesebbre vállalkozik, mint megjeleníteni a koncepciót, amellyel a művész igyekezett egymásba integrálni azokat a törvényeket, amelyek az ember és a természet csodálatos működését szabályozzák.

Az előző tárlatokhoz képest Debrecenben új részleg került az anyagba, amely Leonardo lovas tanulmányait mutatja be. Leonardo életművének egyik vezérfonala a ló tanulmányozása volt. Festőként, szobrászként és tudósként is rengeteget foglakozott a témával. A Francesca Sforzának ajánlott hatalmas lófigura, a Kolosszus pedig kifejezetten erre az alkalomra készült el.

A Kolosszus

Leonardo 1482 és 1499 között dolgozott egy vakmerő terven, ami a reneszánsz világ egyik legmerészebb művészi és műszaki vállalkozása volt: egy 7 méter 20 cm magas 70 tonna bronzból készült lószobrot tervezett elkészíteni.

Végül a tervet nem sikerült megvalósítani: 1494-ben a franciák elözönlötték Itáliát, és a szoborra szánt bronzot ágyúk öntésére kellett átcsoportosítani.

Több mint 500 évvel később firenzei és padovai szakemberek készítették el Debrecenben az alkotást, ahol a kiállítás befejezéséig tekinthető meg.

A tárlat november 15-ig tekinthető meg Debrecenben a Modemben. Jegyrendelésre is van lehetőség a Modem honlapján.