Nyitólap > Hírek >

20 éves a Debreceni Huszárbandérium

Huszárok a Cívis-városban

2008 november 3, hétfő

A megyei huszárbandérium alapításának huszadik évfordulóját csapatzászló avatással ünnepelték szombaton Debrecenben.


A Duna TV nyomán

Hajdú-Bihar megye, ezen belül Debrecen és a Hortobágy komoly lovas-hagyományokkal rendelkezik, elég csak a hajdúkra, vagy a cívis-városban Simonyi óbesterre gondolni. Debrecenben a megyei huszárbandérium alapításának huszadik évfordulóját ünnepelték.

1988-ban, vagyis éppen két évtizeddel ezelőtt alakult a hajdú-bihari huszárbandérium. A jeles évfordulót új csapatzászló avatásával is emlékezetessé tették.

"Azt gondolom, hogy a katonai hagyományok ápolása a magyar nép múltjához hozzátartozik, hiszen a magyar hadsegegnek tartást adtak a huszárezredek" mondta el az alkalomból Csontos János országgyűlési képviselő.

A hagyományőrző bandérium tagjai az 1869-ben alakult Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezred ruhájának másolatát viselik - ezt az alakulatot valamikor Tisza István, későbbi miniszterelnök is irányította. Ma mintegy húsz aktív tagja van a csapatnak.

Vitéz Szoboszlay Endre, a bandérium kapitánya örömmel fogadna új jelentkezőket a csapatába: "az a korosztály, ami most magvát adja ennek a csapatnak, az már inkább ötven éves obsitos huszár."

A huszárokat számos hazai és határon túli ünnepségen lehet látni: tavaly augusztusban részt vettek Erdélyben, az 500 kilométeres Szent Imre Emléktúrán. Az útról készült filmsorozatot hamarosan ismét műsorra tűzi a Duna Televízió.