Nyitólap > Lovas Bulvár >

Mérlegelje a kockázatokat

Lovaglás helyett inkább drogozzon

2009 február 9, hétfő

A britt belügyminisztérium drogtanácsadó testületének elnöke szombaton osztotta meg elméletét a világgal.


A Telegraph nyomán

Ecstasy tabletták - jobb, mint lovagolni? Fotó: Telegraph

David Nutt professzor egy gyógyászati szaklapban megjelent tanulmányában a "lovaglásfüggőséghez" hasonlította az ecstasy használatát. Véleménye szerint az évente több mint száz ember halálát okozó lovaglás veszélyesebb a társadalomra, mint ecstasy-t használni.

Nutt a Daily Telegraph című lapnak nyilatkozva elmondta: a lényeg, hogy az emberek észrevegyék, hogy egyes drogok éppen annyira ártalmasak, mint az élet más részei. Ez felveti azt a kérdést, hogy a társadalom miért fogad el, vagy esetenként támogat egyes potenciálisan káros viselkedéseket, de mást, mint például a drogfogyasztást nem - írta David Nutt.

Tiltsuk be a lovaglást, és megszünnek a balesetek

A hivatalos brit adatok szerint tavaly tizen haltak meg lovaglás közben, és több, mint száz közlekedési balesetet okoztak lovak.

Az ecstasy használata évente 30 esetben okoz halált, melyeket szerinte könnyen meg lehetne előzni. Az eseteket a szervezet túlmelegedése, vagy túl sok víz fogyasztása okozza, amelyeket megfelelő folyadékbevitellel könnyen el lehet kerülni. Nagy-Britanniában nagyjából félmillió ember használ rendszeresen ecstasy-t, és a forgalomban lévő tabletták mennyiségét harminc- és hatvanmillió darab közé teszik.

A Home Office's Advisory Council on the Misuse of Drugs (ACMD) szóvivője közölte, hogy ezt a kijelentését Nutt akadémikusként tette, és nem, mint a belügyminisztérium drogtanácsadó tanácsának elnöke.

A szervezet egyébként a héten dönt arról, hogy az "A" kategóriából a kevésbé veszélyes drogokat tartalmazó "B" kategóriába helyezik át az ecstasy-t.