Nyitólap > Hírek >

63 év után újra vonulnak az Edinbirgh-i lovasok

Feléled a múlt

2009 február 16, hétfő

Az 1579 és 1718 között minden évben megrenezett felvonulás célja erődemonstráció volt. Most túristalátványosság lesz.


Újra vonulnak

Az edinburghguide.com nyomán

A régi időkben az angliai Edinburgh polgárai és a város őrsége azért szállt lóra minden évben, hogy végigjárják a város határait, demonstrálják a környéken élőknek az erejüket.

Egy-egy ilyen felvonulás jó hatással volt a környék közbiztonságára, és elvette a kedvét a szomszédos földek birtokosainak is attól, hogy a város kárára módosítsák a kijelölt határokat.

Annak idején nagyon komolyan vették ezt az alkalmat: azon polgárokak akik nem vettek részt rajta, pénzbüntetéssel sújtották.

A múlt században egyszer már tartottak ilyen felvonulást, 1946-ban. Akkor nem az erődemonstrálás volt a cél, hanem a háború befejeződését ünnepelték ezzel. Azon a felvonuláson 70 ló vett részt.

Látványosságá lesz

Idén viszont turistacsalogató céllal tervezik szeptemberben újraéleszteni a hagyományt. A hónap hatodik napján 250 lovas járja majd végig az ősi útvonalat.

A középkori angliában gyakoriak voltak az ilyen felvonulások, de mára csak néhány városban tartják meg őket - ezeken a helyeken viszont komoly fesztiválokat szerveztek köréjük.