Nyitólap > Lovas Bulvár >

Irán mérnöki teljesítménye

Egylóerős autó

2008 május 6, kedd

Iránban megalkották a természetes autót. Pontosan egy lóerős, teljesen újrahasznosítható anyagokból készült.


"A barátaim és a rokonaim egy félőrült feltalálónak tartottak, aki a lehetetlennel próbálkozik" mondta járművéről Abdolhadi Mirhejazi Dubaiban, ahová bemutatóra hozta alkotását. "26 hónapomba telt, míg megépítettem. Szabadalmaztattam is, miután kollégáim az egyetemen tudományos találmányként értékelték."

A járművet egy futópadon mozgó ló mozgatja, de egy kis elektromos motor gondoskodik arról, hogy akkor se kelljen megállni, amikor a lónak pihenésre van szüksége.

Mivel a ló is benn van a járműben, egy hagyományos szekérrel ellentétben nincs kitéve az időjárás viszontagságainak se.

A jármű beindítása nehézkesebb, mint egy hagyományos autóé: először is be kell helyezni a motort: hátulról be kell vezetni a lovat. Utána beszállhat a sofőr, aki kiengedi a futópad görgőinek rögzítését. Mivel a futópad kissé lejt hátrafelé, a ló emiatt elkezd csúszni hátra - tehát elkezd lépkedni előre. A lovat ezen kívül semmi sem kényszeríti a mozgásra: nincs pálca, vagy ostor.

A sebességet a görgők fékezésével lehet szabályozni, ha csak lassan gördülnek, a ló is lassabban csúszik hátra, tehát lassabban lépked előre. Az állat ki is van kötve, tehát nem tud kicsúszni a járműből, sőt, a kötést annyira lehet rögzíteni, hogy stabilan álló helyzetben megtartsa a lovat. Ez amolyan kézifékként is szolgál.

A különleges motorhoz különleges műszerfal is dukál: a sebességen és a megtett távolságon kívül a hűtővíz helyett a ló hőmérsékletét, valamint szívverésének ütemét mutatja.

A járműbe sebességváltó is be van építve, tehát a lónak nem kell minden erejét beleadnia, hogy végsebességére, 80 km/órára gyorsítsa a járművet. Az utazósebesség ennél azért lassabb, mindössze 20 km/óra.

Nézegessen további képeket a járműről!