Nyitólap > Hirek >

Eladó az egész világ - újra meghirdetik Bábolnát

2008 január 29, kedd

Már márciusban meghirdetheti a Bábolna Zrt. privatizációs pályázatát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., ha addigra sikerül értékesíteni az állami tulajdonú társaság szendrői és kerteskői gazdaságát - tudta meg a Világgazdaság.


A Világgazdaság nyomán

E két utóbbi egység előzetes eladását kormányhatározat írja elő annak érdekében, hogy a Bábolna Zrt.-t tisztán növénytermelési profilú cégként lehessen magánosítani. Az MNV a közelmúltban újra kiírta a szendrői és a kerteskői gazdaság nyilvános, egyfordulós pályázatát, mivel a két üzem tavaly háromszori eladási kísérlet ellenére sem kelt el. Az értékesítés érdeklődés hiányában hiúsult meg, egyes ajánlatokat pedig az alacsony ár és a vagyonvesztési kockázat miatt kellett elutasítani. A szendrői gazdaság 5,5 ezer hektár állami szántót és legelőt művel, illetve takarmányt gyárt és juhokat tenyészt. A kerteskői egység 484 hektár területet használ és lótartással foglalkozik.

A nemzeti vagyonkezelő a gazdaságok eszközvagyonát a hozzájuk tartozó földekkel együtt kívánja értékesíteni. A vagyonelemekre és a területekre külön-külön is lehet pályázni, de a kiírási feltételek szerint a jelentkezőknek mind az eszközvagyonra, mind a földekre érvényes ajánlatot kell benyújtaniuk. Az 5,5 ezer hektáros szendrői területet az MNV mintegy egymilliárd forintos minimáláron hirdette meg, és ez 180 ezer forintos átlagárnak felel meg. A 484 hektárnyi kerteskői termőföldért legalább 192 millió forintot kellene fizetni. Az eszközvagyonra a pályázóktól vár ajánlatokat az MNV. Az érdeklődőknek az ajánlatokat februárban kell benyújtaniuk. A vagyonkezelő a tendert a hónap végére le is kívánja zárni, így március elején eredményt hirdethet.

A vállalat - a magas gabonaárak ellenére - veszteséges évet zárhatott 2007-ben, főként a gazdálkodást sújtó aszály miatt.

A teljes cikket a Világgazdaság mai számában olvashatják.