Nyitólap > Hírek >

Falkavadászat Erdélyben

2008 január 11, péntek

Az Erdélyi családtörténeti adattár egy az erdélyi történelmi családok múltjának kutatásával foglalkozó honlap. Családi levelezéseket, tudományos publikációkat gyűjtenek össze a szerzők. Többek között például Gróf Markovits Manónak ez erdélyi falkavadászatról szóló leírását.


Megtudhatjuk belőle, hogy az Erdélyrészi Falkavadász Társaságot (EFVT) évben báró Wesselényi Béla alapította 1891-ben. Ő egyébként 1904 október 20-án "lovasvadászhoz legméltóbb módon, vadászat közben, lova hátán, szívszélhüdés következtében" hunyt meg.

A társaság vadászterülete körülbelül "50.000 hold legnagyobb részben szénafüves (legelö és kaszáló) elsö rangú lovaglótalajt foglalt magában". A vadászat nyulakra történt.

EFVT-nek körülbelül 300 tagja volt. A vadászatokon átlagosan 25-30 lovas vett részt, de néha 50-60-ra is nőtt a létszám. A rendes falkavadász Zsukra legalább 3, de inkább 4 lóval jött, mert 2 ló nem győzte volna, felváltva egymást, a naponta folyó vadászatokat.

Olyan hírességek is megfordultak itt, mint gróf Bethlen István, vagy gróf Tisza István.

A teljes levelet, mely részletesen bemutatja társaságot, a vadászatokon résztvevőket, azt, hogy milyen és hány lóval vettek részt a vendégek, a Családtörténeti Adattárban olvashatja.