Nyitólap > Hírek >

Huszártalálkozó Szárhegyen

2007 december 14, péntek

A székelyföldi régió katonai hagyományőrzői találkoztak a hétvégén. Szombaton Szárhegyen, a Kulturális és Művészeti Központ székhelyén gyűléseztek, vasárnap pedig lóháton barangolták be a gyergyói hegyeket.


Írta: Balázs Katalin. Megjelent az erdély ma oldalon.

Tíz évre tekint vissza a Földváry Károly Hagyományőrző Egyesület, ez a tapasztalat hozta a felismerést: látva, hogy Székelyföldön is gombamód szaporodnak a katonai hagyományőrző szerveződések, ezen tevékenységeket össze kell hangolni – mondta Parászka Géza, az egyesület vezetője.

Kiskunhalas messze van

Zavart, hogy az erdélyi csapatokat Kiskunhalashoz sorolták be, mondván, hozzájuk vannak a legközelebb. Én úgy gondolom, hogy mi magunkhoz vagyunk a legközelebb, ezért kezdeményeztem februárban a székelyföldi hagyományőrzők csoportosulását – fűzte hozzá.

Tavaly februárban Gyilkos tónál tartották a székelyföldi régió katonai hagyományőrzőit összefogó első gyűlést, most, egy csonka év elteltével újra összegyűltek, hogy összegezzék a munkát, felújítsák a címlistát, az eseménynaptárt.

A nyolc meghívott csapatból öt tudott eleget tenni a meghívásnak, őket egészítette ki a balatonfelvidéki hadtörténészek csapata, ám Parászka úgy véli, ha minden csapatot sikerülne összetoborozni, amely magyar katonai hagyományőrzőnek számít, megtelne a Lázár-kastély Lovagterme.

Huszárakadémia

A legnagyobb eredménye, öröme ennek a találkozónak, hogy új, csíkszeredai csapatot avattunk, melynek tagjai több rendezvényjavaslattal álltak elő, így valószínű, hogy jövőre elindítjuk a huszárakadémiát – közölte az egyesületi vezető, hozzáfűzve: – mi a XIV. Székely Határőrezredet képviseljük, jövőre lesz tíz éve, hogy kipattant e mozgalom létrejöttének szikrája, tehát 2008-ban jubileumot is ünneplünk, kiemelt rendezvény lesz a csíksomlyói katonai emlékzarándoklat is.

A díszes ruhákban katonai múltat idézőket sokan mustrálgatják, van, aki gyerekes játéknak véli a huszárosdit, van, aki megsüvegeli életmódjukért. Tény viszont, hogy Gyergyószentmiklóson szinte nincs ünnep, ahová ne hívnák meg a Földváry Károly Hagyományőrző Egyesület tagjait, ezzel igazolva munkájuk, életmódjuk létjogosultságát.