Nyitólap > Hírek >

Karolinai fajtamentők

2008 április 17, csütörtök

A mocsári közönséges ló inteligens, könnyen tanítható fajta - és roppant igénytelen is: olyan szénán és abrakon megél, amit más ló nem enne meg. Mostanra 150 példány maradt belőle, de a Karolinaiak összefogtak, hogy megmentsék a kipusztulástól.


A The State nyomán

Dél Karolina állam szigetein az elszigeteltség évszázadai alatt a marsh tacky ("mocsári közönséges") lófajta tökéletesen alkalmazkodott ahhoz, hogy hosszú órákat töltsön a lápon, vízben.

Munkalovak ők, a gépesítés előrehaladtával sok más fajtával együtt túlhaladottá váltak - mára alig 150 példány maradt belőlük. Most tenyésztők összefogása próbálja megmenteni a őket.

A fajta rokona az Outer Banksi és a Floridai cracker lovaknak, melyek őseit még a spanyol telepesek hozták magukkal, a DNS vizsgálatok alapján viszont viszonylagos elszigeteltségüknek köszönhetően már nem azonos velük.

Sokféleképpen lehet hasznosítani őket: ugyan nem olyan elegánsak, mint egy quarter horse, vagy egy telivér, de képesek olyan helyekre is elvinni vadászokat, ahová gyalog vagy terepjárón nem tudnának eljutni. Ráadásul kitartóbbak a quarter horsenál, és fordulékonyságuk miatt olyan helyeken is elmanővereznek, ahol más lovak elakadnának.

"Ha mocsárba vagy vízbe kell bemenniük, más lovakkal ellentétben nem pánikolnak, hanem rögtön átkelnek rajta" állítja Ed Ravenel, aki Charleston melleti farmján tenyészti a fajtát.

Inteligens, könnyen tanítható lovak - és roppant igénytelenek is: olyan szénán és abrakon megélnek, amit más lovak nem ennének meg.

"Egyszerűen nem találtunk olyan feladatot, amit ne lehetne megcsinálni velük" tette hozzá Jeanette Beranger, az Amerikai Élőállattenyésztési Felügyelet programfelelőse. "Úgy ugranak, mint a nyulak, rendkívül kitartóak, és a semmiből is megélnek."

Beranger úgy becsüli, az állományt legalább ezer körülire kell növevelni, hogy biztosítani lehessen a fajta túlélését. Ehhez elsőként a Karolinaiakat kell megnyerni: akarjanak ilyen lovat tartani és használni.

"Nem hiszem, hogy valaha is elérhetjük a quarter horse népszerűségét", mondja Beranger. "Ha viszont valaki olyan lovat keres, amit egyszerű tartani, és tökéletes gyermekek alá is, akkor számára ideális fajta."