Nyitólap > Lovas Képzések 2008 >

Gyermekek terápiás lovagoltatása Fóton

2008 január 16, szerda

A fóti gyermekfaluban működő lovasközpont terápiás lovaglást szervez krónikusan beteg és fogyatékos gyerekek számára. A fóti lovastanya vezetője, Bozori Gabriella az MTV Hiradónak beszélt terveikről.


A Hiradó.hu nyomán

Magyarországon nagy hagyománya van a lovassportoknak. A lovaglás azonban nemcsak élsportként az ép emberek számára öröm, hanem bizonyos krónikus betegséggel küzdők és a fogyatékkal élők számára a gyógyulást is jelentheti. A fóti gyermekfaluban működik egy olyan lovasközpont, amely terápiás lovaglást szervez krónikusan beteg és fogyatékos gyerekek számára. A terápiás program a Segíthetek? MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával újabb foglalkozásokkal bővül. A gyógylovaglás hazai központja, a fóti lovastanya vezetője, Bozori Gabriella jelenlegi programjaikról és jövőbeni terveiről mesélt.

Milyen gyógyterápiás programokat kínál jelenleg a központ?

A fóti központban hippoterápiát, gyógypedagógiai- és pszichoterápiai lovastornát szervezünk. A hippoterápia orvosi javaslat alapján lóháton végzett, neurofiziológiai gyógytorna. Ezzel mozgásukban akadályozott betegek fejlődését segítjük. A gyógypedagógiai lovaglás tanulásban-, értelmileg akadályozott gyerekek, autisták, látás- és hallássérültek, valamint különböző magatartási problémával küzdők fejlesztésére szolgál. A lovasterápia harmadik ága pedig a pszichoterápiai lovaglás. Ennek keretében pszichológusok foglalkoznak pszichés zavarokkal küzdő gyerekekkel. A lovas parasport egy olyan negyedik ág, amelyet szeretnénk hamarosan megvalósítani, ezért már el is indítottuk a szakemberek képzését, de jelenleg ilyen programunk még nem működik. Ebben a lovasközpontban tehát nemcsak foglalkozásokat tartunk, hanem a lovasterápia különböző ágaival foglalkozó szakemberek képzését is itt végezzük. 2000-ben nyitottuk meg a lovasközpont kapuit, azóta várjuk a vendégeket, gyógyulni vágyókat.

Miben segíthet a beteg gyerekeknek a lovasterápiás kezelés?

Minden terápiának más és más a célja. A hippoterápia során kihasználjuk a lépésben menő ló hátának egyenletes, ritmusos, ciklusosan ismétlődő háromdimenziós lengéseit. Ezek áttevődnek a beteg felsőtestére, és azt a normál járásra jellemző mintában késztetik mozgásra. Ezzel a módszerrel gyógyítjuk például a központi idegrendszeri eredetű bénulásokat, mozgászavarokat, koordinációs- és egyensúlyproblémákat. A gyógypedagógiai lovastorna és nevelés célja pedig az általános, vagy egy-egy részterületre korlátozódó fejlesztés, nevelés, szocializáció. Itt elsősorban értelmi, érzékszervi fogyatékosok vagy viselkedési, tanulási zavarokkal küzdő gyerekek alkotják a tanítványok körét. Ilyenkor döntő motívum az, hogy a lovas a lovára partnerként tekint, felelősséget érez az állat és a lovas társai iránt, fegyelmezettséget és kitartást tanul. Emellett egy olyan közösség tagjává válik, ahol azonos érdeklődési körű emberek veszik körül, és jó eséllyel barátokra is talál köztük.

A terápiás programokon kívül milyen rendezvényeket szerveznek még Fóton?

Minden évben több versenyt is szervezünk. Az egyik során a terapeutáink mérkőznek meg díjlovaglásban. Van olyan versenyünk is, amit a nálunk tanuló gyerekeknek tartunk. Emellett idén harmadik éve rendeztük meg azt a nagyszabású versenyünket, amely egy nemzetközi díjlovagló- és egy fogyatékos gyerekek számára rendezett kétnapos versenyrészből áll.

Milyen új programokat terveznek?

Rengeteg új ötletünk van, amelyeket szeretnénk megvalósítani. Most erre lehetőségünk is lesz, mivel elnyertük a Segíthetek? MOL Gyermekgyógyító Program támogatását. Ebből a pályázati pénzből nyári táborokat szeretnénk szervezni, ahol egy nagyon intenzív, szórakoztató, terápiás kezelést tudunk majd nyújtani a gyerekeknek. Emellett szeretnénk csinálni egy cirkusz- és egy indiántábort is. A gyerekek igényei nyomán folyamatosan új ötleteink támadnak, és nagyon jól jön a MOL-tól kapott segítség a megvalósításukhoz.

A lovasterápiákon való részvételnek sok gyerek köszönheti a gyógyulását. A lovaglásból merített tapasztalatok és önbizalom segítségével a krónikusan beteg és sérült gyerekek a hétköznapokban is sokkal magabiztosabban mozognak Úgy is mondhatnánk, hogy végre nyeregben érezhetik magukat.