Nyitólap > Lovas Bulvár >

Marad a falkavadászati tilalom Angliában

2007 november 30, péntek

A britt legfelsőbb bíróság elutasította a falkavadászat támogatóinak fellebbezését. Nem kizárt, hogy fáj a rókának, amikor a kutyák széttépik.


Az Associated Press nyomán

A falkavadászat ellen két tilalom is érvényben van: az egyiket a Skót parlament mondta ki 2002-ben, a másik pedig, a 2004-ből származó, Angliára és Walesra vonatkozik. Mindkét törvény tiltja, hogy kutyákat használjanak emlősök vadászatához.

A vadászatok támogatói azzal érveltek, hogy a törvények sértik azok jogait, akiknek a megélhetése függ a vadászatoktól.

Ez az érv nem állt meg a bíróság előtt, ami egyhangú határozatban döntött, miszerint az angliai és walesi tilalomnak fenn kell maradnia, mert az "összhangban van a nemzet többségének lelkiismeretével".

Eredményes vadászat - a róka nem élvezi

A britt alsóház kényszerítette ki a tiltó törvény jogerőre emelkedését, melyet a felsőház folyamatosan elutasított.

A skót törvény elleni fellebbezés elutasításával kapcsolatban Lord Hope bíró azt nyilatkozta, hogy "a skót parlamentnek elég tény ált rendelkezésére, amiből jogosan vonták le azt a következtetést, hogy a falkavadászat a róka számára indokolatlan mértékű fájdalamt okoz, ezért bűnös dolog."

A vadászat ellenzőinek véleménye szerint a róka valószínűleg kínhalált szenved, amikor egy csapat kutya darabokra tépi. A Vidék Szövetsége, egy a vadászatot támogató csoport szerint viszont ez lehet, hogy így van, de a tilalom miatt 6-8 ezer ember veszíti el az állását, és közülük sokan az otthonukat is.

A tiltó törvények szerint lehet kutyákat használni a vadászat során, de azok csak üldözhetik, és nem téphetik szét a rókát. Ehelyett a rókát le lehet lőni. Tehát a törvények nem tiltják teljesen a lovas vadászatokat, így az ebből élő emberek megélhetése sincs akkora veszélyben, mint a tiltás ellenzői állítják.