Nyitólap > Hírek >

Levágják a vadlovak sörényét

Egy spanyol hagyomány

2008 július 15, kedd

Spanyolország Galicia tartományának lakói a bronzkor óta foglalkoznak vadállatok szelidítésével. Napjainkra turistalátványossággá szelidült a vadlovak befogása és sörényük levágása.


Általában csak sokat próbált utazók, vagy elszánt tenyésztők láthatják a galiciai hegyek között vágtázó vadlovakat. Kevésbé bátor emberek júniustól augusztusig találkozhatnak velük, amikor a tartomány összes járása megtartja a saját rapa das bestas ünnepét. Az ősi szertartás mára rengeteg turistát vonzó látványossággá vált.

A rapa egy curronak nevezett hagyományos karámban zajlik - ide gyűjtik a lovakat, és itt választják szét őket csoportokba egy nappal az esemény előtt, ami úgy zajlik, hogy a legtapasztaltabb tenyésztők, az agarradorok addig viaskodnak a lóval, amíg annyira nem sikerül irányításuk alá vonniuk, hogy megbélyegezzék és levágják a sörényét. A viadal végeztével hatalmas fesztivál veszi kezdetét, mely során az állat legyőzését ünneplik.

A currok észak és közép Galiciában találhatóak, Pontevedra környékén tartják a fesztiválok többségét. Néhány esetben azonban Galicia határain kívül rendeznek ilyen ünnepet, például San Lorenzo de Sabucedoban, vagy A Estradában. Ez utóbbi a turisták kedvelt célpontja. Az itteni karám arról nevezetes, hogy évszázadokkal ezelőtt építették kőből, azóta eredeti állapotában használják.

A színes program része a lószépségverseny is, ahol helyi és portugál tenyésztők bírálják el az állatokat.

Nézegessen bátor spanyol fodrászokat!