Nyitólap > Lovas Bulvár >

Sikerült a Guiness Rekord kísérlet

473 méter a ló mögött. Lángolva

2008 november 12, szerda

Majdnem 500 méteren húzta maga után a lángoló Halápi Rolandot a ló Kisoroszi mellett a réten. Ha elfogadják, kategóriájában a legnagyszerűbb eredmény lesz ez a Rekordok Könyvében.


A Halápi Lovarda mellett a szántóföldön tartották a kísérletet. Halápi Rolandot felgyújtották, majd a meglehetősen göröngyös talajon vonszolni kezdte a ló.

Kevéssel az ötszáz métert jelző cölöp előtt a Lángoló Ember elengedte kötelet, mert a ló nem bírta az iramot. Az eredményt mindenképpen beadják hitelesítésre, hiszen ebben a kategóriában még nincs érvényes rekord.

Bár a kaszkadőr combjáról menet közben elkopott a védőruha, állítása szerint nem sérült meg a kísérletben.

"Ha erőltetjük, és túlhajtjuk a lovat, akkor biztosan vitt volna még, akár 700 méterig is, de nem az volt a cél, hogy kínozzuk az állatot" nyilatkozta a mutatvány után a Velvet című internetes újságnak a kaszkadőr.

Arról, ha a komoly biztosítással zajló kísérlet (helikopterek, autók vigyázták az akciót) eredményét a Guiness hitelesítette, természetesen szintén beszámolunk majd.

A rekordkísérlet előzményeiről, a résztvevő emberekről és lovakról itt olvashat többet.


Halápi Roland és csapata hónapokon át készült a mutatványra. Közben volt néhány módosulás a tervekben: a Guiness Rekordok elbírálói azért cserébe, hogy védőfelszerelést használhassanak, kikötötték, hogy teljes testen, nyaktól bokáig meg kell gyújtani a ruhát.

A mutatvány során az egyenetlen talaj jelenti a kisebbik kihívást, a komolyabbat a hőség jelenti. "A ruha körülbelül 240 métertől meleg, 300-tól pedig ki kell bírni, mert kegyetlen" írja Halápi a honlapján. Ráadásul az oltás sem egyszerű: mivel benzin alapú a meggyújtott anyag, 30 másodpercen belül nem oltható.

November ötödikén egy próbán majdnem baj is lett ebből: 40 liter vizük volt az oltásra, és 37 elfogyasztása után sikerült csak eloltani a lángot.