Nyitólap > Lovas Bulvár >

A Hernádba ölte lovát, mert nem tudta agyonverni

Kegyetlenül

2009 március 6, péntek

Több napon keresztül ütlegelte saját lovát egy vilmányi férfi, s miután az állat ennek ellenére nem pusztult el, gazdája a Hernád folyóba hajtotta a lovat.


Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője közölte: az állat tetemét kedden találták meg. Az encsi rendőrkapitányság állatkínzás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a 49 éves vilmányi férfival szemben.

Vizbefúlt ló. A kép illusztráció

Hozzátette: az eljárás adatai szerint a gyanúsított a lovát vascsővel több alkalommal ütlegelte, kifejezetten azzal a szándékkal, hogy az állat elpusztuljon. "A tartós erőszak ellenére szegény pára nem múlt ki", ezért vezette a lovat a gazdája a Hernád partjára, onnan pedig a biztos halálba.

A rendőrség gyorsított eljárás keretében tervezi a 49 éves férfi bíróság elé állítását.

Dobi Tamás emlékeztetett arra, hogy a büntető törvénykönyv szerint "aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza (...)", vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntethető.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2007-ben összesen 31 esetben indult eljárás állatkínzás miatt, tavaly pedig 47 hasonló ügy volt.