Nyitólap > Ajánló >

Hétvégi programajánló

2007 szeptember 26, szerda

A hétvégére ismét szép időt jósolnak, tehát továbbra is lehet menni felvonulni szüretileg. Ezenkívül a Pákozdi csata is a hétvégén történt (nem most, 159 éve), tehát Pákozdra is érdemes ellátogatni.


A szőlőtermesztés utolsó, a borkészítés első lépcsője a szüret. A szüret a bor születésének kezdete. Minden születés várakozással teli pillanat. Vajon milyen a termés? Milyen bort ad? De ugyanakkor a szüret egy örömteli esemény is, hisz beteljesülni látjuk a szőlőben végzett egész éves verejtékes munka gyümölcsét.

V. Csörötneki Szüreti Vigadalom

Az Őrség kapujában elhelyezkedő település szőlőhegye már a középkorban is a környékbeli bortermelés jelentős színtere volt. A szőlőtermesztés és borkészítés azóta töretlen a településtől délre elhelyezkedő dombvonulat kikapcsolódásra és pihenésre egyaránt lehetőséget biztosító lankáin. Ennek jeleként 29-én szombaton immár ötödik alkalommal rendezik meg az eseményt.

A felvonulás 13:30-kor kezdődik a bíró beszédével a volt erdészház helyén. A menet útvonala: Fő út, Vasúti út, Petőfi út, Arany János út. A további részletes programot itt találja.

Veresi Szüreti Szokások

Több évtizedes hagyománynak megfelelően szeptember 30-án idén is megrendezésre kerül Veresegyházon a látványos szüreti felvonulás.

A városon végigvonuló lovasokból, hintókból és purdéskocsiból álló hangulatos felvonulás énekszóval és ostorpattogtatással hívja fel a lakosság és az érdeklődők figyelmét az eseményre.

Menet közben a kisbíró és a népviseletbe öltözött hagyományőrző csoportok hívogatják a nézőket a Búcsú-térre, ahol gazdag folklórműsor és kirakodóvásár vár mindenkit. A szüreti szokásokat friss must préselésével és kóstolásával elevenítik fel. A legkisebbek kézműves foglalkozáson vehetnek részt.

A program szüreti mulatsággal zárul a Művelődési Házban.

Szigliget

A rendezvény 29-én délután három órakor kezdődik Szüreti felvonulással az Esterházy-pincétől. A felvonulás végén a faluközpontban felállított központi sátorban folklórprogramok, finom helyi borok, ételek, majd pedig szüreti bál nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

Adábszalók

A lovas, fogatos felvonulás, néptáncosok, nótakörök fellépésével, kisbíró vezetésével járja a település főbb útjait. A program: 30-án 14.00-kor kezdődik a Szüreti felvonulás, melyet este 6-tól Bál követ.

XVI. Pákozdi Napok

Ugye mindenki emlékszik még, hogy szeptember 29 a Pákozdi csata emléknapja, valamint a fegyveres erők ünnepe? Ez alkalomból Pákozd Község Önkormányzata, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete, a Pákozdi Emlékhely Bizottság, a Rendező Szervek szeretettel meghívják a pákozd-sukorói csata 159. és gróf Batthyány Lajos születése 200. évfordulója tiszteletére rendezett programokra.

28-án délben „159. éve történt” csatajelenetet mutatnak be – huszár és katonai hagyományőrzőkkel, majd 12.30-kor „Huszár-kavalkád” – huszárok ügyességi versenye lesz. A teljes program erre található.

Lovas versenyek

29-én rendezik a III. Gyáli Fogathajtó és Sörfesztivált, 28-30- között pedig a XXIV. Izsáki Sárfehér Napok rendezvényét, ami A kategóriás verseny póni-, egyes-, kettes- és négyesfogatok részére, valamint VI. Dr. Várady Jenı Emlékverseny. A részletes programot itt lehet fellelni.