Nyitólap > Hírek >

Erdélyi és hazai huszárok túrája

Téli portya

2009 január 9, péntek

2009. január 3-án, szombaton 20 fős huszarcspat túrázott a Partiumban. A nemzetközi seregben Hajdú-Bihar megyei és bihari huszárok is részt vettek.


A Huszárportya a Lukács erdőben nevet viselő túra ötletét azon a bihardiószegi huszártalálkozón vetette fel Zatykó Isván szentjobbi (Sâniob) polgármester és huszár, ahol a hajdúsági huszárbandérium megalakulásának 20. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat zárult a múlt év végén.

Zatykó Isván és a helyi hagyományőrző bandérium, valamint Rákóczi Lajos érköbölkúti lovasgazdálkodó, tanár (a híres Rákóczi-család leszármazottja), szíves meghívására Hajdú-Bihar megye több településéről is részt vettek a huszárok ezen a téli lovastúrán. Hősiesen dacoltak a dermesztő hideggel, az egész napos esemény során.

Délelőtt indultak Szentjobbról, majd az útvonal érintette a híres pincesorokat, Érköbölkutat és Hegyközszentmiklóst.

Már teljes sötétség volt, amikor a bihari lovasokkal együtt a közel húszfős huszárcsapat és kíséretük visszaérkezett Szentjobbra. A katonás megpróbáltatást jelentő téli túra az Európai Unió adta regionális kapcsolatépítést szolgálta, mely huszárdiplomácia néven már több éve ismert a térségben.

A magyarországi lovas csapat tagjai: Adorján Csaba huszárszázados (Álmosd), Bujdosó Zoltán, huszár törzszászlós (Konyár), Csontos János parlamenti képviselő, huszárfőhadnagy (Debrecen), Juhász Imre huszártizedes (Hortobágy), Kovács János huszártizedes (Nádudvar), Szabó Gábor hagyományőrző ruhában (Hortobágy), Szoboszlai Soma huszárkadét (Debrecen).

A huszárok között ott volt a világhírű Suttogó című lovasfilm magyar ősökkel rendelkező, de francia rendezőasszisztense, dr. Helmut Stammsen és felesége, Nelly Stammsen. A túra első szakaszán részt vett Zatykó István polgármester is.

A túrával egy tavaszra tervezett nagyobb potyát készítettek elő, melyen már több magyarországi és székelyföldi huszárcsapat is részt vesz reményeik szerint.