Nyitólap > Lovas Bulvár >

Ne játsza le börtönben, olajfúrótornyon, vagy istállóban

Jogdíjköteles, ha zenével nyugtatja lovait

2009 március 31, kedd

Rosemary Greenway 20 éve játszik le klasszikus zenét rádióról a lovainak. A lovakat megnyugtatja. A helyi szerzői jogvédőket viszont idegesíti, hogy nem fizet ezért jogdíjat.


A Telegraph nyomán

A 62 éves Greenway húsz éve hallgat klasszikus zenét az istállói tevékenysége során. A Performing Right Societynek (PRS), a helyi szerzői jogvédő szervezetnek viszont feltűnt, hogy az angliai Bushtonban található istállóban több, mint két embert alkalmaz.


Rosemary Greenway, a hallgatóság, illetve az előadásokon használt kihangosító felszerelés - Fotó: The Telegraph

Emiatt a szervezet szerint hasonló elbánás alá esik, mintha kávézót, vagy boltot üzemeltetne: 99 fontos éves jogdíjátalányt kell fizetnie.

"Azért hallgatom a rádiót, mert a klasszikus zene megnyutatólag hat a lovakra is" mondja Greenway. "Azt hinné az ember, hogy a saját lovainak játszhat zenét az ember. Hát nem. Pedig szeles időben nagyon sokat segít."

Most úgy döntött, ezentúl csak vasárnaponként, amikor úgy is egyedül dolgozik az istállóban, kapcsolja be a rádiót.

"Az alkalmazottaim amúgy sem voltak oda a klasszikusokért - ha elmentem kikapcsolták."

Chris Doran, a British horse Society igazgatója úgy tudja, számos lovardát kerestek meg a jogvédők az utóbbi időben. Vélhetően azért, mert könnyű célpontok: etetés, almolás közben sokan hallgatnak zenét, és azt mások is meghallhatják. Ami nyilvános előadásnak számít, már a PRS szerint.

Elmondása szerint a hívások hangneme alapján sok lovardatulajdonos először viccnek vélte a felszólítást.

Pedig nem az. Mindazonáltal a PRM szóvivője igyekezett megnyugtatni mindenkit: lovardák esetében mindössze 50 fontot követelnek évente.