Nyitólap > Hírek >

Junior pónifogathajtó VB kávé

2008 március 17, hétfő

Élénk érdeklődés övezi a Junior Világkupa hazai előkészületeit. A felkészüléssel, a teendőkkel kapcsolatban az eddig felmerült leggyakoribb kérdésekre gyűjtötte össze a válaszokat a fogatsport.hu.


A fogatsport.hu nyomán

A válaszok kizárólag a Junior Világkupával összefüggő versenyekre vonatkoznak, és nem érintik a Magyar Bajnokságban, a Magyar Derbyn és az ún. egynapos versenyeken résztvevő versenyzőket.

Milyen útlevél szükséges a póniknak?

A rendszeresített magyar lóútlevél szükséges, a kötelező állatorvosi vizsgálatok igazolásával.

Versenyzők hajtóvizsgája, sportköri igazolványa, licensze, pónik licensze?

A korábbi híradásban meghirdetett felkészítő,- minősítő versenyeken a kérdésben felsorolt licenszek, lóbejelentés, sportkönyv, stb. nem követelmény - tekintettel arra, hogy egészen kezdő gyermekekről és fiatalkorú versenyzőkről van szó, akik közül lehetnek majd olyanok, akiknek a teljesítendő feladat meghaladja a jelenlegi felkészültségét, alkalmasságát.

Semmiképpen nem szeretnénk, ha a szülők, támogatók már a kezdet-kezdetén olyan költségekbe kényszerülnének bele, amely később esetleg nem hasznosulhatna a gyermek versenyzése kapcsán. A minősítő versenyeken nyújtott teljesítmények alapján kialakul majd az a versenyzői létszám akik alkalmasak lehetnek hazánk méltó képviseletére és ezen fiataloknak majd hajtóvizsgával, versenyzői licensszel, sportkönyvvel , pónijaiknak sportló licensszel és a Világkupa kiírásában megjelölt biztosítással kell rendelkezni. Annak idején majd, ezen szükséges kellékek megszerzését szervezett keretek között fogjuk bonyolítani, és a kiutazó versenyzőknek intenzív edzőtábort fogunk szervezni.

Milyen kocsival kell a felkészítő,- minősítő versenyeken versenyezni?

Kizárólag maraton kocsival, tekintettel arra, hogy a Világkupán is azzal kell versenyezni. (A maraton jellegű ún. jártató kocsi is alkalmas, - lásd a világkupa plakátján látható fogatot.)

A felkészítő,- minősítő versenyeken is kötelező a bukósisak (kobak) és gerincvédő használata?

A Világkupa szabályzatát követve, bukósisak kötelező mindhárom versenyszámban, gerincvédő ajánlott. ( A majdani kiutazóknak az is kötelező!)

14 éven aluli versenyző indulhat-e kettesfogattal?

Nem, mert a Világkupa versenykiírása szerint kettesfogattal kizárólag 1990-1994-ben született versenyzők indulhatnak.

A barátom lehet-e segédhajtóm?

A Világkupa szabályzata szerint minden versenyszámban 18 éven felülinek kell lennie a segédhajtóknak. (Tehát, ha a barátod megfelel ennek a feltételnek, akkor lehet.)

Aki nem tagja az Első Magyar Pónifogathajtó Egyesületnek, az is indulhat-e a felkészítő,- minősítő versenyeken és kijuthat-e a Világkupára?

Természetesen! Ezek nem az Egyesületünk belterjes "háziversenyei",-mint ahogyan a Pónifogathajtó Magyar Bajnokság, a Magyar Derby is nyitott mindazok számára akik részt kívánnak azokon venni, ezekre a versenyekre is bárki nevezhet, aki megfelel a versenykiírásban megjelölt feltételeknek. A Világkupára pedig az juthat ki aki a teljesítménye, az eredményei alapján minősült (kvalifikálódott), az eredményei alapján a szövetségi kapitány beválogatta a kiutazó keretbe, tudja viselni a részvétellel (utazás, szállítás, nevezés, szállás, formaruha, stb.) költségeit.

További információkat és a versenykiírást a Fogatsport.hu oldalon találhatja.