Nyitólap > Hírek >

Konzorcium a lovas képzésért

2009 február 16, hétfő

A Kaposvári Egyetem részvételével alakult konzorcium pénteken a hazai lovas képzések egységesítéséért. Az intézmény nemcsak részese, de gyakorlati képzőközpontja is lesz az állattudományi kar, az egészségügyi centrum és a lovasakadémia adottságaira építve.


Dr Hafner József nyilatkozik a KaposPontnak

A sonline.hu nyomán

A megállapodást Repa Imre rektorhelyettes írta alá Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián. A Semmelweis Egyetem részvételét Tulassay Tivadar, a Szent István Egyetemét Solti László, a Nyíregyházi Főiskoláért Jánosi Zoltán rektor erősítette meg aláírásával, míg a Magyar Lovassport Szövetség részéről Farkas Sándor állt ki a képzések összehangolása mellett.

Hafner József, a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumának igazgatási és logisztikai igazgatója elmondta: a lovastársadalom régi álmát sikerült megvalósítani a konzorciummal. A szervezőmunka azonban csak most kezdődik. Ki kell dolgozni a szétaprózott, eltérő tartalmú és színvonalú, emiatt átjárhatatlan oktatási rendszer tanterveit, és fel kell térképezni a pályázati lehetőségeket.

Ma országszerte mintegy 100-150 lovas szakembert képeznek évente. Többségük képzettsége akaratlan is elmarad a magyar kulturális hagyományok és a jelenlegi sport- és egészségügyi terápiás, turisztikai és kereskedelmi igények elvárásához képest. A jövő a tenyésztési, sportolási és menedzsment tudományok egységes oktatása, amivel 5-10 év múlva érhetjük utol a francia, holland és német színvonalat, mondta Hafner József.

Az igazgató hozzátette: Kaposváron a kari szakmai háttér, a CT és a kutatási lehetőségek, valamint a Lovasakadémia gyakorlati oktatási lehetősége biztos alapokat ad a jövő lovastanárainak.