Nyitólap > Hírek >

Magyar hintó Kenyában

2008 február 6, szerda

Kenyában alapított díszhintó- kölcsönző társaságot Galambos Sándor füzesgyarmati kocsikészítő mester. A vállalkozó egy magyar származású orvossal, dr.Rózsa Andrással együtt hozta létre a nairobi székhelyű céget. Sikeres az ötlet.


Az MTI és a Vállalkozói Negyed nyomán

"Szécsi József füzesgyarmati kocsigyártó mestertől tanultam a szakma alapjait a helyi Járműkészítő és Javító Ipari Szövetkezetben. 1980-ban nyitottam saját műhelyt, azóta már Angliában, Belgiumban, az Egyesült Államokban, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Svájcban, Horvátországban, Romániában, sőt immár Kenyában is ismerik a cégünk által készített kocsikat. 2002-ben új telephelyre költöztünk, ahol egy bemutatóterem is van" - mondta el az MTI-nek a mester.

Az elmúlt három évtized alatt sokféle típusú kocsi készült már a műhelyben. A legkeresettebbek a díszhintók, a jártató-, a maraton- és a sétakocsik. A műhelyben nemcsak új hintókat gyártanak, de felújítást is vállalnak. A mester és segítői többnyire kézi munkával, az eredeti hagyományoknak megfelelő anyagokból készítik remekeiket, sőt olykor újítanak is. Manapság, a fejlettebb technológiának és szerszámoknak köszönhetően egyre rövidebb és fordulékonyabb járművek kerülnek ki a Galambos-műhelyből. A mai hintók ráadásul jóval szélesebbek a régieknél, modern tárcsafékeik miatt pedig hajtásuk is biztonságosabb.

Fontos újítás, hogy a könnyű és gyors jártatókocsikat, külön megrendelés esetén vasvázra építik, így áruk sokkal kedvezőbb, mint a favázas hintóké. A Galambos-család vállalkozása mellett a lovassport elkötelezettje is. A családfő hajtóként is ismert, sőt fia, Nándor is apja nyomdokaiba lépett. Saját fogatával nemrégiben kettes fogathajtó bajnokságot is nyert.

"Készítettem már hintókat grófoknak, hercegeknek, fogathajtó bajnokoknak és dúsgazdag vállalkozóknak is" - folytatja Galambos Sándor. A Kincsem Lovas Park tulajdonosa egy 4,5 millió forintba kerülő fedeles díszhintót rendelt meg tőle. A német Riesenbeck grófnak egy hónapig tanította az általa készített fogat hajtásának csínját-bínját. A legnagyobb szakmai kihívást egy kenyai megrendelésre készült esküvői hintó jelentette számára. A míves darabot a legkiválóbb bőr- és faanyagokból állította össze bognárból, festőből, kárpitosból, lakatosból, esztergályosból és kovácsból álló csapata.

"A hatszemélyes, álomszép, fehér hintót, tetején összecsukható bőrfedéllel, hajón szállítottuk Kenyába. Én pedig a négy fehér lipicaival együtt utaztam repülővel Nairobiba. Fogatunknak ezúttal egy királyi esküvőn kellett vizsgáznia, amiről a helyi sajtó is bőven beszámolt az elmúlt év májusában."

Azóta a hintókölcsönző újabb megbízásokat kapott. Eddig két kenyai esküvőn Galambos Sándornak, hármon pedig Nándor fiának kellett biztosítania az esküvői díszhintót. Legutóbb, alig egy hónapja Nándor járt kinn Nairobiban. Ezúttal egy jómódú család esküvői szertartásainak fényét emelték, csodahintajukkal.