Nyitólap > Lovas Bulvár >

Lóviadalok Kínában

2008 január 9, szerda

A lóviadal nevű sport jobbára tiltott dolog a világban, de a Fülöp szigeteken, Dél Koreában, Indonéziában és Kínában továbbra is űzik. Szerintük szép hagyomány.


A Daily Mail nyomán

Két csődör küzd egymással, harapásokat, hatalmas rúgásokat mérve egymásra. A közönség, férfiak, nők, gyermekek egyaránt, felhördül egy-egy különösen brutális rugás láttán.

A képek Kína Guizhou tartományában készültek, a helybéliek úgy tartják, hogy ezek az összecsapások egy 500 éves hagyomány részét képezik. A kínai kormányzat nem örül ezeknek a képeknek, mert szerintük árt az országról kialakult képnek, alig 7 hónappal az olimpia előtt. A hatóságok úgy tartják, nehéz betiltani egy a helyi kultúrába mélyen beleívódott rendezvényt - a viadalok gyakran kisérőrendezvényei fesztiváloknak, tüzijátékoknak, sárkánybemutatóknak. Vidéki városokban a viadalok színhelye sok esetben a központi focistadion.


Félezer éves tradíció

A vesztest megeszik

A lovakat a gazdáik, vagy ez esetben helyesebb úgy mondani, hogy tulajdonosaik hergelik fel, majd kötelekkel gátolják meg, hogy elfussanak. A nézők pedig fogadásokat kötnek a nyertesre. A harc maga körülbelül fél órán át tart, amíg az egyik ló a kimerültségtől össze nem esik.

A csődöröket úgy hergelik, hogy sárló kancákhoz vezetik őket, majd miután felizgultak, a kancát elvezetik.

A vesztes ló sok esetben a következő körben sokkal erősebb ellenfelet kap, hogy a nézők végigélvezhessék azt is, amikor elpusztul. Bizonyos területeken ezután a fesztivál részeként megsütik az állatot.

A gyermekáldozat is szép hagyomány volt, de ezen már túlléptünk

Mondja Vivian Farrell, a Nemzetközi Alapítvány a lovakért (International Fund for Horses) elnöke, aki hosszú ideje küzd a viadalok ellen. Mindazonáltal lassan változik a helyzet - az Olimpia közeledtével a fiatal kínaiak szeretnék ilyen értelemben civilizáltabbnak láttatni országukat. De ők is látják, hogy a változásokhoz sok időre, és rengeteg tanulásra van szükség.