Nyitólap > Hírek >

Aláírásgyűjtés a Kincsem Parkért

Végveszélyben

2008 április 16, szerda

A Kincsem Park lóversenypálya eladása esetén veszélybe kerül a hazai lóversenyzés, illetve a versenylovak. Ha fontosnak érzi a kérdést, írja alá a petíciót!


Sikertelenül zárult a Kincsem Park privatizációja, ugyanis Winkler Márton, az egyetlen pályázó ajánlata hatalmas értékvesztést jelentett volna az állam számára. A Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. üzletrészeire 1,45 milliárd forintos, míg az Magyar Lóversenyfogadást Szervező (MLSZ) Kft.-re 1 milliárd forintos ajánlatot nyújtott be, valamint az 5,1 milliárd forint tulajdonosi hitelt is azonnal kifizette volna a vállalkozó.

Az ingatlanmagazin.com szerint azonban ez lényegesen alacsonyabb a lóversenyeztetésre szolgáló 84 hektáros ingatlan, a Kincsem Park értékénél. A vagyonértékelés szerint a két cég üzleti értéke 18,6 milliárd forint, bár a felmérés a pálya 10 év múlva történő bezárásával, és az ingatlan értékesítésével, tehát egy 10 évvel későbbi, feltételezett helyzettel számol.

A terület valós értéke ugyanakkor nagyban függ attól, hogy a jelenlegi sportcélú besorolás hogyan változik. A főváros egy nagyon jó helyén lévő, összefüggő területről van szó, így ha építési területként nagyon sokat érne. Az állam emiatt mondott le a pályázat eredménytelenné nyilvánításával egy jelentős összegről, hiszen a privatizáció és a 20 évre szóló (lóverseny-fogadási) koncessziós díj révén mintegy 50 milliárd forint bevétel folyt volna be az államkasszába.

Inkább hagyják a fenébe

Kiszivárgott hírek szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a hazai galopp és ügetősport sorsát végzetesen befolyásoló döntésre készülődik. A tervek között szerepel a Kincsem Park azonnali bezárása, ingatlan célú hasznosítása és a lóversenyzés megszüntetése. Ezzel veszélybe kerül közel ezer versenyló élete, a zsokék, idomárok munkája - több ezer embernek ad munkát a versenyrendezés, fogadásszervezés, futtatás, tréningezés, tenyésztés.

A lóversenyzés megmentésért társadalmi összefogás indult, ennek első lépése egy petíció. Az összefogás fontos, hiszen közös érdekképviselet hiányában a lóverseny szakma, a tulajdonosok és a közönség nem tud kellő erővel hangot adni akaratának.

A lóversenyzést mai formájában az állam nem kívánja tovább finanszírozni, a Kincsem Parkot meg akarja szüntetni. Ez persze nem biztos, hogy baj, hiszen a lóversenyzés nem kifejezetten állami feladat, mindazonáltal figyelemre méltó, hogy ezt a mindenhol nyereséges ágazatot nálunk sikerül veszteségesen üzemeltetni. A probléma az, hogy a Kincsem Park hirtelen bezárásával ellehetetlenül a hazai loversenyzés amúgy sem rózsás helyzete.

Nagyon fontos lenne, hogy jó gazdája legyen nálunk is ennek a sportnak.

A Magyar Lóversenyzés Jövőjéért Társadalmi Összefogás céljai:

  • Aláírásgyűjtéssel alátámasztani, hogy mennyi ember érzi ma fontosnak Magyarországon a lóversenyzés ügyét.
  • A kormányzati szervek és az MNV Zrt. ltal a lóversenyzés helyzetének rendezésére összeállított anyagokat hozzák nyilvánosságra.
  • Tárgyalások kezdeményezése az MNV Zrt., a Pénzügyminisztérium vagy más kormányzati szerv illetékes vezetőivel.
  • Javaslat kidolgozása egy minden érdekelt fél által elfogadható megoldásra a magyar lóversenyzés stabil fenntartása, és működése érdekében.

A petíciót itt írhatja alá.