Nyitólap > Hírek >

Filmet forgatnának Kincsemről

2008 július 15, kedd

Négymilliárd forintos költségvetésű filmet készítene az örök bajnok versenylóról, Kincsemről Losonczi Gábor és Koltai Lajos. A lovat a világon mindenütt ismerik, csak Angliában 118 szobra látható.


„Kincsem egy borzalmas nagy egyéniség, és nagyon fura lelkületű ló volt” - mondta Losonczi Gábor producer. Az Angliában csak "Hungarian Wondernek", Magyar Csodának nevezett ló köré írnák forgatókönyvet, melyhez jelenleg is keresik a szerzőt. A rendező a Sorstalansággal és az Estével nevet szerzett Koltai Lajos lesz. "Az utóbbi évtizedek legnagyobb szabású filmje lesz ez, más különben nem is érdemes nekikezdeni."

A film előzetes költségvetése négy milliárd forintra rúg, ebből négy világsztárt is szeretnének a szereplők között tudni - az ő költségük tenné ki a film költségvetésének kétharmadát. "A Sorstalanság és a Hídember költségvetése együtt sem biztos, hogy elé lesz" - tette hozzá a producer. Megdobja a költségeket az is, hogy forgatásra alkalmas versenypálya már nem nagyon van az országban - építeni kell majd egyet.

A költségvetést 3-4 ország közösen állná, a magyar államra egymilliárd forintnyi rész jutna. Angolok, arabok, németek és osztrákok, és természetesen az amerikaiak jöhetnek szóba partnerként.

Mi vagyunk a lovas nemzet

„A filmet világforgalmazásra szánjuk, mert külföldön Kincsem jobban ismert, mint itthon. Angliában 118 Kincsem-szobor áll” - mondja Losonczi. Ezért van szükség a világsztárokra is.

Maga a film két változatban készülne el: egy realisztikusabb, Európába, valamint egy meseszerűbb, Amerikába.

„Érdekel a ló, de nem szenvedélyem. A Ménesgazda című film forgatásán felültettek a kaszkadőrök egyre, de azt hiszem, ember még annyira nem félt” - mondja Koltai, akit inkább az Oszták-Magyar Monarchia világa fogott meg: „Azok az emberi tartások már nem léteznek. A ló szenvedély és szerencsejáték volt.”

Állítólag Andy Vajna is érdeklődik a film iránt. "Még nem tárgyaltunk róla hivatalosan, de egy tévéműsorban már említést tett a tervekről, és arról, hogy szívesen részt venne a valóra váltásában" mondta Losonczi.

Ki volt Kincsem?

A Wikipédia szerint Kincsem 1874-ben született, karrierje kétéves korában, 1876-ban kezdődött. Trénere az Angliából Magyarországra települt Hesp Róbert volt. Legkedvesebb társa egy fekete-fehér nőstény macska volt, amely nélkül Kincsem egyetlen versenyére sem volt hajlandó elindulni. Legendák keringtek arról, hogy milyen kétségbeesetten kereste Kincsem egész istállószemélyzete a boulogne-i kikötőben elkóborolt macskát.

Kincsem kissé „bogaras” és kényes jószág volt, különösen a vízre volt érzékeny. Ismertté vált a történet, miként sikerült a baden-badeni versenypálya közelében megfelelő vizet találni, mivel a már egy napja szomjazó Kincsem rá sem hederített az addig felkínált ivóvízre. Legnagyobb sikereit Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Angliában és Franciaországban érte el.

1887. március 17-én, tizenharmadik születésnapján kólika következtében múlt ki.

Élete során, két- és ötéves kora között, négy teljes szezonon keresztül 54 versenyen indult, és Európa legjobbjait verve mindig győzött, ezzel a telivértenyésztés történetének legendás alakjává vált. Teljesítményét soha egyetlen versenyló sem tudta elérni, ezzel az egész magyar versenylótenyésztésnek szerzett világhírnevet.