Nyitólap > Hírek >

Kincsem Lovaspark, Tápiószentmárton

Gyermekkori álom

2008 május 16, péntek

A Budapesttől 60 km-re található Kincsem lovasparkot mutatja be írásában a HetiVálasz. állatkert, Biofarm, minigolfpálya, ötpatkós lovarda, szállodához tartozó medence és szauna várja a vendégeket.


Minden a lovakkal kezdődött. Már gróf Blaskovich Bertalan is jeles támogatója volt a honi lóversenysportnak, de fia, Ernő volt az, aki megalapította a birtokon a ménest. Az ő tenyésztése az 1874-ben született Kincsem, a verhetetlen (54 versenyen indult) csodakanca, a világ egyik legeredményesebb galopplova. S ide gyűjtött kiváló lovakat, elsősorban lipicai és magyar félvér, később hannoveri, holsteini fajtákat Kocsi János sok-sok évvel később. Jelenleg kétszáz fölötti a lóállomány, közte 22 idén született kiscsikóval. Ők a hely első számú látnivalói.

A fővárostól alig 60 kilométerre lévő terület sokat változott 1993 óta, amióta Kocsi János vállalkozó, jelenleg Nagykáta független polgármestere megvásárolta a volt orosz repülőteret. Gyerekkori álma volt egy lovas tanya. Hogy időközben a tanyából több lett? Ez igaz.

A Kincsem Lovas SE eleinte a fogathajtásban tűnt ki, itt versenyeztek többek közt a világbajnok Lázár fivérek, de az évek során áttevődött a hangsúly a díjugrató és a díjhajtó lovakra. Ma már fogathajtóversenyeket nem rendeznek itt, de nemzetközi díjugrató-viadalt tavaly is tartottak. A lovak hozták ide az első turistákat, és a lovak tenyésztése teremtette meg az alapokat a park továbbfejlesztéséhez. Nem olyan régen a Moszkvai Nagycirkusz vásárolt itt hét paripát, miután bejárták az ország ismert méneseit, s alapos tesztelést követően a tápiószentmártoni lipicaiakra esett a választásuk.

Persze egy ménesben, legyenek bármilyen nevesek is a "szülők", mindig legalább hetven százalék a hobbiló, s további húszból sem lesz több, mint közepes sportló. Ők azok, akiken a nagyközönség, a lovagolni vágyó hazai és külföldi turisták lovagolhatnak. A gyerekek számára pónilovaglást, a kényelmesebbeknek fogathajtást, kocsikázást ajánlanak a lovászok. A lényeg, hogy ki-ki képzettségének, lovaglótudásának megfelelő lovat kaphat. Bőven van választék.

Az ötpatkós lovaspark szívesen lát olyanokat, akik eleve lóval érkeznek. S arra is van példa, hogy valaki ugyan nem azzal jön, de azzal távozik - többen szerettek itt már bele egy-egy lóba.

Az Attila-domb jótékony hatásáról, a szürkemarhákról, a rusztikus borozóról a cikk folytatásában olvashat a HetiVálasz honlapján.